Drvene varjače i daske svakodnevno koristimo u kuhinji, a mnogi od nas ne znaju kako se pravilno peru.
Naime, nije dovoljno da ih samo properete pod mlazom vode jer se razne bakterije i mikrobi zadržavaju na njima.
Koliko god da ih temeljno perete ručno, toplom vodom i deterdžentom, potrebno je – s vremena na vreme – i da ih sterilišete.
To se naročito odnosi na situacije u kojima su one, možda, došle u dodir sa opasnim bakterijama, posebno onim na sirovom mesu ili jajima.
Da biste to uradili, dovoljno je da ih položite na ravnu površinu (najbolje u plitki pleh) i polako sipate troprocentni hidrogen preko njih. Sačekajte petnaestak minuta i onda ih dobro isperite.
Povremeno slobodno utrljajte ulje u drvo da biste ga nahranili i očuvali njegovu elastičnost i lepotu. To se može uraditi koristeći bilo koje mineralno ulje koje je pogodno i za ljudsku ishranu. Posle nekog vremena operite ih na standardni način.
Najvažnije je da, posle svakog pranja, varjače ne samo obrišete kuhinjskom krpom već i ostavite da se dobro osuše na vazduhu – bilo okačene na kuhinjski čiviluk bilo vertikalno postavljene u držač za pribor. Tako isključujete mogućnost da se na vlažnoj površini drveta razviju štetni mikrobi.