Prema poznatom nutricionisti Džejsonu Evoltu, žene posle 50-e godine bi trebalo da koriguju ishranu, tj. da povećaju konzumiranje tru nutrijenta. Oni su sjajni saveznici u borbi sa najčešćim promenama koje su prouzrokovane starenjem. Normalno je da se naše telo menja sa godinama, pa tako i organizam ima drugačije potrebe.
Džejson Evolt, nutricionista u američkoj klinici “Mayo”, često pomaže ženama u izmenama ishrane kako bi održale korak s promenama koje se događaju u njihovom telu. Na taj način ostaju vitalne i u poznjijim godinama.
Naime, ovaj stručnjak smatra da su u ishrani pripadnica lepšeg pola starijih od pedeset godina bitna sledeća tri nutrijenta:
1. Kalcijum za zdrave kosti
Rizik od razvoja osteoporoze povećava se sa godinama. Zapravo, 1 od 3 žene starije od 50 godina je u opasnosti od loma kosti uzrokovane ovom bolešću.
Kako starimo, apsorbujemo manje kalcijuma. Starenjem se smanjuje i sposobnost nekih žena da podnose mlečne proizvode – najbolje izvore kalcijuma. Tamno lisnato povrće i sok od pomorandže su drugi dobri izvori kalcijuma, objašnjava Evolt.
Inače, žene starije od 50 godina dnevno bi trebalo da unose dnevno 1200 miligrama kalcijuma.
2. Proteini za zdrave mišiće
Žene sa godinama obično manje treniraju i više sede, što dovodi do gubitka mišićne mase, odnosno sarkopenije. Konzumiranje dovoljne količine proteina smanjuje procenat gubitka mišića.
Zdrava biljna ishrana koja ne uključuje meso, glavni izvor proteina, i dalje može dati puno proteina ako donosite pametne odluke, kaže Džejson.
Preporučuje da u vaš jelovnik uključite više:
-soje,
-kinoje,
-jaja,
-mlečnih proizvoda,
-orašastih plodova,
-semenki,
-graška.
Koliko je potrebno da unesete proteine tokom dana zavisi od vaše kilaže. Za žene starije od 50 godina, stručnjaci preporučuju 1 do 1,5 grama proteina po kilogramu težine.
3. Vitamin B12 za za bolji rad mozga
Nutricionista, takođe, ističe da žene kako stare apsorbuju i manje hranljivih sastojaka iz namirnica. A jedan od ključnih nutrienata je vitamin B12, koji je neophodan za održavanje funkcije mozga.
Najbolji izvori vitamina B12 su: jaja, mleko, nemasno meso, riba i obogaćena hrana poput žitarica, objašnjava Evolt.