Svakoga dana možemo saznati nešto novo o svemu što postoji na ovom svetu, a činjenica je da čovečanstvo, uz seks, smrt istrah, najviše zanima ishrana. Zapravo možda hrana najviše instrigira ljudski rod – jer glad ubija.
Prema rečima savetnice za ishranu Natali Alibrandi, na naše zdravlje utiče koliko i šta jedemo, ali i kada to jedemo, a evo šta ona kaže, kad je najbolje vreme za uživanje u različitim namirnicama.
Recimo, u kombinaciji s ugljenim hidratima iz žitarica, amino-kiselina triptofan iz mleka savršena je za uspavljivanje, pa je žitarice s mlekom najbolje jesti predveče, kažu istraživanja, a to se kosi s svim što znamo i praktikujemo.
Imamo za vas još iznenađenja kad je neke namirnice najbolje jesti.
Sladoled: 6.30
Japanska studija sa Univerziteta Kiorin u Tokiju pokazala je da su ljudi koji su ujutro jeli sladoled bili budniji i manje razdražljivi, a zaključak je da jedenje smrznute hrane čim se probudite može poboljšati metalne sposobnosti.
Naučnici su naime zaključili da hladnoća stimuliše visokofrekventne alfa talase u mozgu, a londonski institut za psihijatriju kaže da osim toga, sladoled pruža osećaj zadovoljstva ravnog dobitku na lutriji.
Jaja i meso: 7.00
Studija objavljena u časopisu „American Journal of Clinical Nutrition“ pokazala je da ljudi koji za doručak jedu jaja za ručak unesu manje kalorija od onih koji doručkuju jelo bogato npr. ugljenim hidratima.
Naime, hrana bogata proteinima ujutro ili nakon treninga može pomoći da duže ostanemo siti i tako smanjimo unos nepotrebnih kalorija kasnije tokom dana. Osim toga, Univerzitet Vaseda u Tokiju otkrilo je i da jutarnje konzumiranje hrane bogate proteinima povećava mišićnu masu.
Kafa i kolač: 10.00
Idealno vreme za kofein i lagani međuobrok jeste sredina jutra. Naime, prema studiji sa Univerziteta Tel Aviv, rano ujutro kafa može uzrokovati teskobu jer je u organizmu već visok nivo hormona stresa kortizola, ali on se smanjuje kako jutro odmiče, pa je oko 10 sati idealno vreme za kofein i lagani međuobrok.
Osim kortizola, studija sa izraelskog univerziteta istraživala je i ugljene hidrate debljanje, a pokazala je da se oni koji kolače jedu ujutro debljaju manje od onih koji ih jedu kasnije tokom dana.
– Jedući ono što volite smanjujete želju za tim. Zato dopustite sebi da svakoga dana pojedete manji kolač ili pače torte, a najvažnije se zaustaviti na jednom, tj. malom parčetu – rekla je autorka studije dr Danijela Jakubovič.
Čokolada: 11.00
Čokolada; pod uslovom da se jede pre ručka; može čak i pomoći u mršavljenju. Jedna španska studija pokazala je da su žene koje su ujutro pojele oko 100 grama šećera sagorele više telesne masti i imale niži nivo šećera u krvi od onih koje uopšte nisu jele čokoladu.
Supa: 12 sati
Jedenje niskokalorične supe oko pola sata pre ručka takođe pomaže mršavljenju, kaže studija Univerziteta Pen Stejt, a pokazala je da će oni koji ju tada jedu uneti oko 20 odsto manje kalorija od ostalih.
Testenina: 12.20
Brazilska studija iz 2021. pokazala je da unos većine kalorija ranije tokom dana pospešuje gubitak težine i metaboličko zdravlje, pa je hranu koja goji najbolje jesti u rano popodne.
Studija je naime otkrila da jedenje većine dnevnih uglenih hidrata; poput npr. testenine; u vreme ručka uz zdravu ishranu dovodi do bržeg gubitka kilograma, a nakon što su osam nedelja ručali jela bogata ugljenim hidratima, učesnici studije primetili su značajan gubitak masti.
Banane: 17.30
Poznato je da banane koje su bogate mineralima kalijumom i magnezijem pomažu da se smanji hormon stresa kortizola u telu, a uz to kalijum pomaže i da se mišići brže opuste; pa je bananu najbolje pojesti nakon stresnog dana na poslu.
Banane su takođe bogate serotoninom, hormonom sreće, zaslužnom za dobro raspoloženje.
Žitarice: 19:00
U kombinaciji sa ugljenim hidratima iz žitarica, amino-kiselina triptofan iz mleka savršena je za uspavljivanje, pa je žitarice s mlekom najbolje jesti predveče, kaže „National Sleep Foundation“.
Pema studiji iz 2015. u časopisu „Nutrients“, još bolje od „običnih“ obogaćene su žitarice jer su mali i hranjivo bogati obroci posebno dobri i za zdravlje srca i mišićnu masu.
Kivi: 21.30
Ako vam je uveče teško da zaspite, sat vremena pre spavanja bi trebalo pojesti kivi, kaže jedno američko četveronedeljno istraživanje čiji su ispitanici pred spavanje jeli po dva kivija, a trebalo im je gotovo dvaput manje vremena da zaspu od onih koji ga nisu jeli, prenosi The Sun.