Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ovo su tri najgore namirnice za srce

Srce

Iako se danas restorani (posebno brza hrana) često i otvoreno hvale specijalitetima na svinjskoj masti i ‘brdom kalorija’, lekari često primećuju da zbog srca takvu hranu uvek treba izbegavati, bez obzira na godine, i iako nikakva hrana neće izazvati nas srčani udar i iznenadni zastoj srca.

Kardiolozi naglašavaju da možemo da uživamo u bilo kojoj vrsti hrane; sve dok se držimo nepisanog pravila koje važi za sve radosti i zadovoljstva života, ono o umerenosti.

Inače, posle dužeg vremena konzumiranja velikih količina, ove namirnice mogu najviše da ugroze kardiovaskularno zdravlje.

Pomfrit

Nijedna pržena hrana nije zapravo zdrava za srce jer svaka ima visok udeo zasićenih i trans masti, dve stvari koje bi trebalo da čine mali procenat naše ishrane. A od svih prženih užitaka, pomfrit se ističe kao najgori.

To je kao da uzmete komad čistog ugljenih hidrata, a zatim ga ispržite i dobro posolite. Ali problem je u tome što naša tela žude za natrijumom i lošim mastima.

Pokušajte da ga zamenite zdravim grickalicama na biljnoj bazi koje su takođe ukusne.

Prerađevine od mesa (posebno kobasice)

Prerađeno meso nema dobru reputaciju među kardiolozima jer ova kategorija hrane (koja uključuje slaninu, šunku, kobasice i viršle) povećava rizik od srčane insuficijencije. Ali suprotno popularnom verovanju, slanina nije najgora hrana u kategoriji. Zbog većeg udela zasićenih masti kobasica je najgora. Dakle, možda ćete se osećati malo bolje ako za doručak ispržite par komada slanine sa jajima.

Crveno meso

Crveno meso ima značajnu količinu holesterola i zasićenih masti i supstancu koja podseća na aminokiseline L-karnitin i štetna je za zdravlje srca. Da budemo sigurni, ograničite unos nemasnog crvenog mesa na manje od 10 odsto u ishrani. Iako mnogi kažu da to nije crveno meso, to se odnosi i na svinjetinu, koja je takođe puna zasićenih masti.

Tagovi:
Pročitajte još: