Marokanska čorba od šargarepe
Sastojci:
- 1 kg šargarepe
- 2 kašičice kurkume
- 2 kašike kokosovog ulja
- 1 glavica crvenog luka
- 2 čena belog luka
- 500 ml bujona od povrća
- 4 kašike đumbira
- 1 kašika meda
- 1 kašika limunovog soka
- so
- biber
Priprema:
Na kokosovom ulju izdinstajte sitno iseckan crni i beli luk. Dodajte iseckanu šargarepu i bujon od povrća, pa ostavite da provri. Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 20 minuta, a zatim sve izblendirajte zajedno sa đumbirom. Dodajte kurkumu, med, limunov sok, so, biber i pustite da provri.
Čorbu servirajte toplu.
Piletina u soja-sosu s nudlama i povrćem na kineski način
Sastojci:
- 100 g nudli
- 170 g pilećeg filea
- 50 g šargarepe
- 50 g tikvica
- 50 g paprike
- 30 g mladog luka
- 30 g pečuraka
- 2 čili papričice
- 60 ml soja-sosa
- 10 g gustina
- maslinovo ulje
Priprema:
Najpre obarite nudle. Piletinu i povrće isecite na tračice. Na zagrejano ulje prvo stavite iseckanu piletinu da se proprži, zatim šargarepu, pa paprike, čili papriku i tikvice i na kraju pečurke. Dinstajte dok ne omekša, pa prelijte soja-sosom.
Pred kraj dinstanja dodajte gustin i kuvajte još malo.
Nudle procedite i prebacite u smesu koju ste dinstali, dodajte mladi luk, mešajte i kada se sve sjedini, sklonite sa ringle.
Čokoladna mus torta bez pečenja
Sastojci:
- 240g mlevenog keksa
- 150g čokolade za kuvanje
- 120g maslaca
- 80-100g mlečne čokolade
- 80ml tople vode
- 4 žumanca
- 4 belanca
Priprema:
Najpre napravite podlogu za kolač i to tako što ćete usitniti, odnosno samleti keks, presuti u činiju, preliti rastopljenim maslacom i tek onda dobro izmešajte. Dobijenu smesu utisnite u kalup prečnika najviše 25 centimetra.
Nakon toga potrebno je da čokoladu izlomite na kockice i u posudu dodajte izrezan maslac. Sve zajedno otopite, pa onda dodajte toplu vodu i žumanca. Tu smesu je sada potrebno da kuvate i dobro sjedinite, a u drugoj posudi izmiksajte sneg od belanaca pa umešajte otopljenu čokoladu.
Smesu koju ste dobili ravnomerno rasporedite po prethodno napravljenoj podlozi, pa ostavite u frižideru najmanje 3 sata.
Dekorišite po želji.
Prijatno!