Posna krompir čorba
Sastojci:
- 500 g krompira
- 200 ml kuvanog paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- pola kašičice mlevene paprike
- malo ulja
Priprema:
Krompir iseći na kockice, a šargarepu na kolutove.
Naseckan luk propržiti u šerpi na ulju sve dok ne zastakli, pa zatim dodati povrće. Sve to promešati i doliti dovoljno vode da se sve potopi. Nakon toga, dodati začine po ukusu i na jačoj temperaturi kuvati dok ne proključa uz povremeno mešanje.
Kad proključa, smanjiti temperaturu, delimično poklopiti i ostavite da se kuva na nižoj temperaturi dvadesetak minuta. Pred kraj kuvanja, dodati šolju kuvanog paradajza i ostaviti da vri još desetak minuta.
Po želji, pre serviranja pospite seckanim peršunom.
Skuša iz rerne
Sastojci:
- 4 skuše (svaka da bude oko 250 g)
- 1 kašika soli
- biber i beli luk u granulama
- kukuruzna palenta
- maslinovo ulje
Priprema:
Ribu usoliti sa obe strane, kao kada solite šnicle, pa uključiti rernu na 200 stepeni. U pekač staviti papir za pečenje, pa ga premazati četkicom sa malo ulja.
Po ribi posuti malo bibera i belog luka u granulama i svako parče uvaljati u kukuruznoj palenti, pa staviti u pekač da se peče.
Posle 40 minuta okrenuti polako i pažljivo, najbolje hvataljkom. Ribu ne treba uzimati po sredini, jer će pući, već treba podvući hvataljku ispod dela do glave, pa do sredine skuše i onda okrenuti.
Kada se okrene može da se doda još malo palente.
Peći još 20 do 30 minuta.
Servirati uz pečeni krompir i salatu sa rotkvicama, ili uz krompir salatu sa crnim lukom ili blitvom.
Pre serviranja, po želji, možete napraviti preliv od dva čena belog luka, peršunovog lista, malo maslinovog ulja i isto toliko vode. Na svaki komad ribe ide malo preliva.
Posne rafaelo kuglice sa medom i lešnikom
Sastojci:
- 250 g margarina
- 250 g meda
- 250 g kokosa
- 200 g lešnika
- 100-150 g kokosa za posipanje
Priprema:
Mikserom umutiti margarin i med. Dodati kokos i sve zajedno umutiti.
Od dobijene mase, praviti komadiće, staviti lešnik u sredinu i formirati kuglicu.
Dobijenu kuglicu uvaljati u kokos i staviti u papirnu korpicu.
PRIJATNO!