Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ovonedeljni predlog za posni ručak

recept

Posna krompir čorba

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 200 ml kuvanog paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • pola kašičice mlevene paprike
  • malo ulja

Priprema:

Krompir iseći na kockice, a šargarepu na kolutove.

Naseckan luk propržiti u šerpi na ulju sve dok ne zastakli, pa zatim dodati povrće. Sve to promešati i doliti dovoljno vode da se sve potopi. Nakon toga, dodati začine po ukusu i na jačoj temperaturi kuvati dok ne proključa uz povremeno mešanje.

Kad proključa, smanjiti temperaturu, delimično poklopiti i ostavite da se kuva na nižoj temperaturi dvadesetak minuta. Pred kraj kuvanja, dodati šolju kuvanog paradajza i ostaviti da vri još desetak minuta.

Po želji, pre serviranja pospite seckanim peršunom.

Skuša iz rerne

Sastojci:

  • 4 skuše (svaka da bude oko 250 g)
  • 1 kašika soli
  • biber i beli luk u granulama
  • kukuruzna palenta
  • maslinovo ulje

Priprema:

Ribu usoliti sa obe strane, kao kada solite šnicle, pa uključiti rernu na 200 stepeni. U pekač staviti papir za pečenje, pa ga premazati četkicom sa malo ulja.

Po ribi posuti malo bibera i belog luka u granulama i svako parče uvaljati u kukuruznoj palenti, pa staviti u pekač da se peče.

Posle 40 minuta okrenuti polako i pažljivo, najbolje hvataljkom. Ribu ne treba uzimati po sredini, jer će pući, već treba podvući hvataljku ispod dela do glave, pa do sredine skuše i onda okrenuti.

Kada se okrene može da se doda još malo palente.

Peći još 20 do 30 minuta.

Servirati uz pečeni krompir i salatu sa rotkvicama, ili uz krompir salatu sa crnim lukom ili blitvom.

Pre serviranja, po želji, možete napraviti preliv od dva čena belog luka, peršunovog lista, malo maslinovog ulja i isto toliko vode. Na svaki komad ribe ide malo preliva.

Posne rafaelo kuglice sa medom i lešnikom

Sastojci:

  • 250 g margarina
  • 250 g meda
  • 250 g kokosa
  • 200 g lešnika
  • 100-150 g kokosa za posipanje

Priprema:

Mikserom umutiti margarin i med. Dodati kokos i sve zajedno umutiti.

Od dobijene mase, praviti komadiće, staviti lešnik u sredinu i formirati kuglicu.

Dobijenu kuglicu uvaljati u kokos i staviti u papirnu korpicu.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: