Search
Close this search box.

Ovonedeljni predlog za ručak

nedeljni ručak

Kisela čorba

Sastojci:

  • 300 g krompira
  • 300 g kiselog kupusa
  • 500 g svinjske kosti
  • 70 g crnog luka
  • 50 g suve slanine
  • 50 g kisele pavlake
  • 30 g brašna
  • 3 g bibera
  • 2 g kima
  • 1 dcl ulja
  • Po ukusu soli

Priprema:

Krompir oljuštite, iseckajte ga na kockice i stavite u hladnu vodu. Crni luk oljuštite i sitno iseckajte. Kiseo kupus ocedite od rasola i iseckajte što sitnije. Luk i slaninu propržite na ulju i, kada luk porumeni, nalijte sa dva litra vode. Dodajte kupus, krompir i kosti, pa kuvajte dva sata. Potom napravite zapršku, zapržite čorbu i kuvajte još 10 minuta. Dodajte začine i pavlaku i poslužite.

Ćufte u belom sosu punjene kačkavaljem

Sastojci:

  • 1kg mlevenog mesa
  • 2 manja ili 1 veće jaje
  • 50ml ulja
  • začini: so, biber, suvi začin
  • 3 kašike prezli
  • 2 glavice crnog luka
  • 100g kačkavalja

Beli sos/Bešamel:

  • 150g putera ili margarina
  • 5 kašika brašna
  • 600ml mleka
  • začini: so, biber, muškatni oraščić (može i ne mora)
  • 50g kačkavalja

Priprema:

U mleveno meso dodajte jaja, ulje, prezle, začine i sitno seckani luk (najbolje iseckajte u blenderu, kako bi se što bolje sjedinio sa smesom). Sjedinite sve zajedno i pravite ćuftice. Svaku lopticu spljoštite, dodajte kockicu kačkavalja i pravite kuglice.

Kada napravite sve ćuftice, možete ih peći u rerni oko 45min na 180 stepeni ili pržiti ih u ulju.

Na tihoj vatri otopite puter (može i margarin). Dodajte 5 kašika brašna i dobro sjedinite zajedno da ne bude grudvica. Zatim, dodajte mleko, uz konstantno mešanje. Važno je da ste sve vreme kraj ringle, da je tiha vatra i da mešate sve vreme da ne bi bilo grudvica. Kada se sos zgusne, dodajte začine(so, biber i muškatni oraščić) i kačkavalj.

Ćuftice prelijte bešamelom i služite ih uz salatu.

Voćne knedle u čokoladi

Sastojci:

Za testo:

  • 120 g instant pirea iz kesice
  • 400 ml hladne vode
  • 2 kašike ulja
  • 1 jaje
  • 200 g brašna
  • Prstohvat soli

Za fil:

  • 200 g džema od kajsija
  • 200 g malina

Za posipanje:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašičice kakaoa

Priprema:

Navedene sastojke za testo stavite u činiju i rukom umesite srednje tvrdo testo i od njega oblikujte duguljastu veknu. Nožem secite komade testa, svaki rastanjite na dlanu, pa u sredinu stavite džem i nekoliko smrznutih malina. Zatvorite dobro svaku knedlu i kuvajte u ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu.

Vadite knedle rešetkastom kašikom i ostavite da se na papiru ocede.

Čokoladu za kuvanje sitno narendajte i pomešajte s kakaoom, pa u to uvaljajte svaku knedlu i odmah poslužite.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: