Kisela čorba
Sastojci:
- 300 g krompira
- 300 g kiselog kupusa
- 500 g svinjske kosti
- 70 g crnog luka
- 50 g suve slanine
- 50 g kisele pavlake
- 30 g brašna
- 3 g bibera
- 2 g kima
- 1 dcl ulja
- Po ukusu soli
Priprema:
Krompir oljuštite, iseckajte ga na kockice i stavite u hladnu vodu. Crni luk oljuštite i sitno iseckajte. Kiseo kupus ocedite od rasola i iseckajte što sitnije. Luk i slaninu propržite na ulju i, kada luk porumeni, nalijte sa dva litra vode. Dodajte kupus, krompir i kosti, pa kuvajte dva sata. Potom napravite zapršku, zapržite čorbu i kuvajte još 10 minuta. Dodajte začine i pavlaku i poslužite.
Ćufte u belom sosu punjene kačkavaljem
Sastojci:
- 1kg mlevenog mesa
- 2 manja ili 1 veće jaje
- 50ml ulja
- začini: so, biber, suvi začin
- 3 kašike prezli
- 2 glavice crnog luka
- 100g kačkavalja
Beli sos/Bešamel:
- 150g putera ili margarina
- 5 kašika brašna
- 600ml mleka
- začini: so, biber, muškatni oraščić (može i ne mora)
- 50g kačkavalja
Priprema:
U mleveno meso dodajte jaja, ulje, prezle, začine i sitno seckani luk (najbolje iseckajte u blenderu, kako bi se što bolje sjedinio sa smesom). Sjedinite sve zajedno i pravite ćuftice. Svaku lopticu spljoštite, dodajte kockicu kačkavalja i pravite kuglice.
Kada napravite sve ćuftice, možete ih peći u rerni oko 45min na 180 stepeni ili pržiti ih u ulju.
Na tihoj vatri otopite puter (može i margarin). Dodajte 5 kašika brašna i dobro sjedinite zajedno da ne bude grudvica. Zatim, dodajte mleko, uz konstantno mešanje. Važno je da ste sve vreme kraj ringle, da je tiha vatra i da mešate sve vreme da ne bi bilo grudvica. Kada se sos zgusne, dodajte začine(so, biber i muškatni oraščić) i kačkavalj.
Ćuftice prelijte bešamelom i služite ih uz salatu.
Voćne knedle u čokoladi
Sastojci:
Za testo:
- 120 g instant pirea iz kesice
- 400 ml hladne vode
- 2 kašike ulja
- 1 jaje
- 200 g brašna
- Prstohvat soli
Za fil:
- 200 g džema od kajsija
- 200 g malina
Za posipanje:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 2 kašičice kakaoa
Priprema:
Navedene sastojke za testo stavite u činiju i rukom umesite srednje tvrdo testo i od njega oblikujte duguljastu veknu. Nožem secite komade testa, svaki rastanjite na dlanu, pa u sredinu stavite džem i nekoliko smrznutih malina. Zatvorite dobro svaku knedlu i kuvajte u ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu.
Vadite knedle rešetkastom kašikom i ostavite da se na papiru ocede.
Čokoladu za kuvanje sitno narendajte i pomešajte s kakaoom, pa u to uvaljajte svaku knedlu i odmah poslužite.
Prijatno!