Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ovu namirnicu mnogi jedu za doručak i zato su umorni od sabajle

Doručak

Doručak je najvažniji obrok tokom dana i zato je jako važno koje namirnice birate ujutru.

Zdrava hrana je potrebna kako bismo telo napunili energijom, a svako ujutru želi da bude poletan za nove radne pobede.

Upravo zbog toga je važno promeniti loše navike u ishrani.

Mnogi vole da jedu instant žitarice, peciva pa čak i meso za doručak, ali nutricionisti upozoravaju da jednostavni ugljieni hidrati i teška proteinska hrana dovode do umora.

– Кao rezultat čovek dolazi na posao već umoran, a pred njim je osam sati rada. Prženo meso je bogato proteinima, ali takva hrana nije pogodna za doručak. Činjenica je da se dugo probavlja zbog čega se telo umara – objasnila je nutricionistkinja Anđelika Dival.

– Nije mali broj onih koji dan započinju kašom, što je dobro ako ne govorimo o instant varijantama. One su prepune jednostavnih ugljenih hidrata koji teraju gušteraču da aktivno radi i proizvodi insulin. Zbog toga što nivo šećera u krvi prvo naglo skoči, a zatim brzo padne, osećamo umor – objasnila je Dival.

Naglasila je da treba jesti žitarice koje se kuvaju, a ne one koje se samo preliju kipućom vodom.

U takvim žitaricama, ugljeni hidrati su složeni, ne izazivaju skakanje nivoa šećera. Sama žitarica se dugo probavlja, a osećaj sitosti do ručka će sigurno ostati – pojasnila je nutricionistkinja.

Ona je istakla i da peciva nisu prikladna za doručak.
– Nemojte nasedati na reklame u kojima ljudi započinju jutro kroasanom i šoljom kafe. Razlog je isti – brzi ugljeni hidrat – rekla je Divalova.

Tagovi:
Pročitajte još: