Sastojci:
- 2-3 kašike ulja
- 10 očišćenih račića srednje veličine
- 1 šargarepa
- 100g klica mungo pasulja
- 1 jaje
- 250g širokih pirinčanih rezanaca
Kikiriki sos:
- 100g kikiriki putera
- 2 kašike soja sosa
- 60ml ribljeg sosa
- sok od jedne limete
- 1 kašika smeđeg šećera od trske
- 1 ili 2 čena belog luka
- 50-80 ml vode (dodaje se po potrebi)
Za serviranje:
- mladi crni luk
- slani pečeni kikiriki
- nekoliko kriški limete
- seckani peršun ili korijander
Priprema:
Prvo pripremite kikirki sos tako što ćete u električnu seckalicu staviti sve sastojke osim vode i dobro izmiksati da se sve sjedini. Po potrebi dodajte vodu da dobijete redak i svilenkast sos.
Nudle stavite u dublju posudu pa prelijte kipućom vodom iz ketlera tako da budu potpuno pokrivene vodom. Ostavite ih 10-ak minuta u vodi i s vremena na vreme promešajte viljuškom da se nudle eventualno razdvoje ukoliko su se slepile. Nakon toga ih procedite i isperite pod mlazom hladne vode. Za to vreme na zagrejanom ulju na jakoj vatri 2-3 minuta pržite šargarepu i klice, pa dodajte račiće i pržite uz mešanje još 3-4 minuta, dok račići ne pocrvene. Kada svuda dobiju lepu boju, sklonite sve u jednu stranu pa u tiganj ubacite razmućeno jaje. Pržite ga uz mešanje minut-dva dok ne bude gotovo. Zatim dodajte proceđene nudle i kikiriki sos pa sve dobro izmešajte i kuvajte tek 2-3 minuta da se sve sjedini. Ukoliko je potrebno, dodajte malo vode da razredite sos ako je previše upilo.
Sklonite sa vatre i servirajte uz seckani kikirki, mladi luk, krišku limete i listiće peršuna ili korijandera.
PRIJATNO!