Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

„Pad Thai“ sa račićima

Pad Thai

Sastojci:

  • 2-3 kašike ulja
  • 10 očišćenih račića srednje veličine
  • 1 šargarepa
  • 100g klica mungo pasulja
  • 1 jaje
  • 250g širokih pirinčanih rezanaca

Kikiriki sos:

  • 100g kikiriki putera
  • 2 kašike soja sosa
  • 60ml ribljeg sosa
  • sok od jedne limete
  • 1 kašika smeđeg šećera od trske
  • 1 ili 2 čena belog luka
  • 50-80 ml vode (dodaje se po potrebi)

Za serviranje:

  • mladi crni luk
  • slani pečeni kikiriki
  • nekoliko kriški limete
  • seckani peršun ili korijander

Priprema:

Prvo pripremite kikirki sos tako što ćete u električnu seckalicu staviti sve sastojke osim vode i dobro izmiksati da se sve sjedini. Po potrebi dodajte vodu da dobijete redak i svilenkast sos. 

Nudle stavite u dublju posudu pa prelijte kipućom vodom iz ketlera tako da budu potpuno pokrivene vodom. Ostavite ih 10-ak minuta u vodi i s vremena na vreme promešajte viljuškom da se nudle eventualno razdvoje ukoliko su se slepile. Nakon toga ih procedite i isperite pod mlazom hladne vode. Za to vreme na zagrejanom ulju na jakoj vatri 2-3 minuta pržite šargarepu i klice, pa dodajte račiće i pržite uz mešanje još 3-4 minuta, dok račići ne pocrvene. Kada svuda dobiju lepu boju, sklonite sve u jednu stranu pa u tiganj ubacite razmućeno jaje. Pržite ga uz mešanje minut-dva dok ne bude gotovo. Zatim dodajte proceđene nudle i kikiriki sos pa sve dobro izmešajte i kuvajte tek 2-3 minuta da se sve sjedini. Ukoliko je potrebno, dodajte malo vode da razredite sos ako je previše upilo. 

Sklonite sa vatre i servirajte uz seckani kikirki, mladi luk, krišku limete i listiće peršuna ili korijandera.

PRIJATNO!


Tagovi:
Pročitajte još: