Sastojci:
- 380ml mlake vode
- 1 i po kašika suvog kvasca
- 1 i po kašika soli
- 125g meda
- 8 jaja blago umućenih
- 225g putera otopljenog i prohlađenog
- 1 kašičica soka od limuna
- 2 kašike ekstrakta vanile
- sitno rendana kora jednog limuna
- 1100 g mekog brašna Tip-400
- 2 šolje za čaj mešanog seckanog suvog, kandiranog i orašastog voća po želji
- 1 jaje razmućeno sa 1 kašikom vode za premazivanje
- za posipanje šećer ili listići badema
Priprema:
Za početak pronađite najveću činiju koju imate u kući. U njoj žicom za mućenje pomešajte vodu, kvasac, so, med, blago umućena jaja, otopljen i prohlađen puter, sok od limuna, ekstrakt vanile i koru limuna. Zatim, umešajte sečeno voće i postepeno dodajte brašno, sve vreme lagano mešajući varjačom. Dakle, mešajte sve dok ne umešate svo brašno. Dobićete jako lepljivo i meko testo koje će vam ličiti na sve drugo osim na testo za hleb na kakvo ste navikli. Kada ste umešali brašno, čvrsto zavorite činiju plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 2 sata. Testo treba da se rashladi u frižideru pre korišćenja 40 minuta. Premažite kalupe za pečenje puterom u debelom sloju.
Nakon hlađenja, prebacilte testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu, podelite na 3 dela, 2 za 2 velika hleba i jedan deo za 4. Sada svaki deo dodatno pobrašnite i premesite tek toliko da bude prihvatljivo za baratanje. Možete i da nakvasite dlanove pa da tako sebi olakšate oblikovanje. Dakle, oblikujete u kuglu tako što držite testo u rukama a prstima zavlačite krajeve ispod. Oformljene kugle stavite u premazane kalupe. Lagano pokrijete blago nauljenom plastičnom folijom i ostavite da stoji 1 sat i 40 minuta. Nemojte puniti kalupe, neka testo zauzme 2/3 zapremine kalupa jer će u toku pečenja ludo narasti.
Oko 20 minuta pred kraj narastanja testa zagrejte rernu na 190°C.
Pecite u zagrejanoj rerni na rešetki koju ste postavili na sredinu oko 50 minuta. Ispečen hleb ostavite da se potpuno ohladi pre sečenja.
PRIJATNO!