Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

„Panettone“

Panettone

Sastojci:

  • 380ml mlake vode
  • 1 i po kašika suvog kvasca
  • 1 i po kašika soli
  • 125g meda
  • 8 jaja blago umućenih
  • 225g putera otopljenog i prohlađenog
  • 1 kašičica soka od limuna
  • 2 kašike ekstrakta vanile
  • sitno rendana kora jednog limuna
  • 1100 g mekog brašna Tip-400
  • 2 šolje za čaj mešanog seckanog suvog, kandiranog i orašastog voća po želji
  • 1 jaje razmućeno sa 1 kašikom vode za premazivanje
  • za posipanje šećer ili listići badema

Priprema:

Za početak pronađite najveću činiju koju imate u kući. U njoj žicom za mućenje pomešajte vodu, kvasac, so, med, blago umućena jaja, otopljen i prohlađen puter, sok od limuna, ekstrakt vanile i koru limuna. Zatim, umešajte sečeno voće i postepeno dodajte brašno, sve vreme lagano mešajući varjačom. Dakle, mešajte sve dok ne umešate svo brašno. Dobićete jako lepljivo i meko testo koje će vam ličiti na sve drugo osim na testo za hleb na kakvo ste navikli. Kada ste umešali brašno, čvrsto zavorite činiju plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 2 sata. Testo treba da se rashladi u frižideru pre korišćenja 40 minuta. Premažite kalupe za pečenje puterom u debelom sloju. 

Nakon hlađenja, prebacilte testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu, podelite na 3 dela, 2 za 2 velika hleba i jedan deo za 4. Sada svaki deo dodatno pobrašnite i premesite tek toliko da bude prihvatljivo za baratanje. Možete i da nakvasite dlanove pa da tako sebi olakšate oblikovanje. Dakle, oblikujete u kuglu tako što držite testo u rukama a prstima zavlačite krajeve ispod. Oformljene kugle stavite u premazane kalupe. Lagano pokrijete blago nauljenom plastičnom folijom i ostavite da stoji 1 sat i 40 minuta. Nemojte puniti kalupe, neka testo zauzme 2/3 zapremine kalupa jer će u toku pečenja ludo narasti.

Oko 20 minuta pred kraj narastanja testa zagrejte rernu na 190°C.

Pecite u zagrejanoj rerni na rešetki koju ste postavili na sredinu oko 50 minuta. Ispečen hleb ostavite da se potpuno ohladi pre sečenja.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: