Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Paprika

Paprika predstavlja jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina C. Ima ga dvostruko više nego u limunu i pomorandži, koji tradicionalno važe za veoma dobre izvore.

Paprika sadrži dosta provitamina A (beta karotina), kao i vitamina B2, B2, B3 i B6, a veoma je bogata folnom kiselinom. Karotinoidi koje paprika sadrži su značajni antioksidansi.
Od minerala, paprika obiluje kalcijumom, fosforom, gvožđem i kalijumom. Interesantno je znati da crvena paprika u proseku sadrži gotovo dvaput više minerala nego zelena. 
Kiseljenjem ili dubokim zamrzavanjem zadržava se najviše vitamina C, dok se termičkom obradom paprike on gubi, kao i njenim sečenjem – zato je najbolje paprike jesti sveže i cele. U zimskom periodu, ukiseljene (ali ne i kuvane) paprike mogu biti značajan izvor C i drugih vitamina.
Lekovita svojstva paprike potiču od ljutog alkaloida kapsaicina. Nedavna istraživanja pokazala su da kapsaicin, osim što poboljšava cirkulaciju, ima i zaštitno dejstvo na srce. 
On takođe pojačava lučenje želudačnog soka, olakšava varenje i povećava apetit.
Zahvaljujući citrinu, paprika može koristiti i obolelima od ateroskleroze, jer utiče na propustljivost i bolju elastičnost kapilara. 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: