Paštrnak pripada istoj porodici (Apiaceae) kao i šargarepa, mirođija, kumin i peršun. Vrlo je zdrav, i kad se pripremi na odgovarajući način, osvežiće i obogatiti vaš zimski jelovnik.
Da počnemo od zdravstvenih dobrobiti paštrnaka.
Dobar izvor biljnih vlakana. Paštrnak je odličan izvor rastvorljivih biljnih vlakana, koja pomažu da se smanji nivo “lošeg” holesterola i rizik od dijabetesa. Takođe, rastvorljiva vlakna pomažu da se hrana lakše kreće kroz creva, što doprinosi uklanjanju konstipacije i nekih drugih problema sa varenjem.
Pomaže održavanju normalne telesne težine. Rastvorljiva vlakna koja paškanat sadrži pomažu da se duže osećate siti i sprečavaju oslobođenje grelina, koji se naziva i “hormonom gladi”. U stvari, uvođenje paškanata u ishranu može pomoći da smanjite količinu hrane koju pojedete tokom dana, i na taj načini pomoći da održite željenu telesnu težinu.
Pomaže rad imunog sistema. Paštrnak sadrži vitamine C i E, koji doprinose uklanjanju slobodnih radikala. Vitamin C pomaže u proizvodnji belih krvnih zrnaca koja su važan deo imunog sistema u borbi protiv mikroba.
Zdrav za srce. Paštrnak sadrži poprilično kalijuma, koji deluje kao vazodilatator (sprečava arterije i vene da se stežu), što snižava krvni pritisak i opterećenje srca. Takođe sadrži i folat koji pomaže da se smanji nivo homocisteina u krvi (povišeni nivoi homocisteina u krvi se povezuju sa srčanim oboljenjima).
Dobra namirnica za trudnice. Folat, koji paštrnak sadrži, doprinosi da se smanji rizik od defekta neuralne cevi kod novorođenčadi. Takođe, doprinosi smanjenju depresije i može da pomogne majkama da izađu na kraj sa posleporođajnom depresijom.
Kako se priprema
Paštrnak se priprema na sličan način kao i šargarepa. Evo nekoliko načina koje možete da probate
Pečeni paštrnak
Iseckajte paštrnak na štapiće, kao pomfrit i ispecite ih na tiganju sasvim blago nauljenim nekim zdravim uljem (kokosovim ili maslinovim). Da bude sitiji i ukusniji, možete ga posuti i nekim rendanim tvrdim sirom.
Prženi paštrnak
Iseckajte paštrnak na kockice, pa ih ispržite na kokosovom ulju.
Paštrnak u supi
Paštrnak je standardni dodatak za supe od povrća.
Napomena: Kad kupujete paštrnak, birajte komade manje ili srednje veličine. Veći komadi imaju previše vlakana i teško se kuvaju. Paštrnak treba da bude čvrst na opip. Izbegavajte primerke koji imaju mnogo dlačica, ili braonkaste mrlje, zato što su lošijeg kvaliteta. I, naravno, ako ste u mogućnosti – izaberite organski gajeni paštrnak.
Preuzeto: Zdravahrana.com