Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Pečurke izložene suncu sadrže D vitamin

Nekoliko novijih istraživanja, od kojih je jedno objavljeno u časopisu Journal of Agriculture Food Chemistry,  potvrdilo je da pečurke, ukoliko ih izložite suncu na određeno vreme, postaju odličan izvor D vitamina. Vitamin D je, inače, veoma teško naći u hrani. On se sintetiše u našem telu kada kožu izložimo direktno suncu. Zato se, pogotovo u severnim zemljama, preporučuje uzimanje suplemenata vitamina D tokom zime.
Ali, možete spojiti ukusno sa korisnim, pa umesto suplemenata vitamina D možete koristiti i pečurke. Kada se izlože UV zracima, dolazi do pretvaranja ergosterola, koji se normalno sadrži u pečurkama, u vitamin D. Nakon nekoliko sati na suncu, pečurke postaju isto tako bogate vitaminom D kao što su i suplementi. 
Dakle, šta da uradite? Nakon kupovine pečurki, ostavite ih na suncu od 10 sati ujutro do tri sata po podne – i dobili ste svoj suplement, koji možete pretvoriti u ukusno jelo (termičkom obradom vitamin D se ne gubi). 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: