Jedno novo istraživanje je pokazalo da konzumacija pečuraka za doručak omogućuje da dugo ne ogladnite, što je jedan od primarnih ciljeva koje treba da ispuni dobar, zdrav doručak.
Istraživači sa Univerziteta Minesota uporedili su uobičajene pečurke sa mesom, mereno prema količinii proteina, da bi odredili koja više zasićuju.
Konkretno, istraživači su koristili šampinjone da bi ih uporedili sa mesom. Tokom 10 dana su dvaput dnevno davali ispitanicima ili 226 g pečuraka, ili 283 g mršave govedine, i pratili šta se dešava.
Praćenje je utvrdilo da je postojala velika razlika u sitosti između onih koji jedu pečurke i koji jedu meso. Ispitanici koji su jeli pečurke za doručak su bili manje gladni i kasnije tokom dana su jeli manje nego oni koji su za doručak jeli meso. Ovi rezultati samo potvrđuju neka prethodna istraživanja koja su već ukazala da pečurke mogu da više zasite nego meso.
“Pečurke su odlične da održimo zdravu telesnu težinu i budemo siti, pa time doprinose opštem zdravlju”, dodali su istraživači u komentaru ovog istraživanja, objavljenog u časopisu Appetite. Takođe, s obzirom na troškove proizvodnje i trošenje prirodnih resursa koje proizvodnja mesa podrazumeva, istraživači su dodali da je danas posebno važno naći biljnu hranu koja je bogata proteinima koliko i meso, a pritom je korisna po zdravlje.
Mi bismo samo dodali da su u zdravstvenom pogledu pečurke mnogo zdravije nego meso, pogotovo specijalne vrste, koje se nazivaju i medicinskim gljivama (kao što su šitake), a koje mogu da se normalno koriste u ishrani, baš kao i šampinjoni.
Preuzeto: Zdravahrana.com