Iako stručnjaci već godinama upozoravaju da je doručak najvažniji deo dana, i da kafu ne treba piti pre njega. Ipak, većina nas ne može da zamisli da dan počne a da prvo ne popijemo kafu.
POVEĆAVA SE NIVO ŽELUDAČNE KISELINE
Kada popijemo kafu na prazan želudac, povećava se nivo hlorovodonične kiseline u sistemu za varenje, a to je naročito loše kod ljudi koji boluju od gastritisa, pa već imaju u telu višak ove kiseline. A i kod ostalih ova navika uvećava rizik od nastanka čira, gastritisa, iritabilnog kolona i refluksa.
UVEĆAN RIZIK ZA POJAVU TUMORA
Nakon unošenja kafe na prazan stomak, otežava se apsorpcija proteina u telu, pa se javlja nadutost, iritacija a čak i upala creva, što na duže staze znatno povećava rizik od pojave raka debelog creva.
ANKSIOZNOST
Kafa sama po sebi deluje na pojačano lučenje kortizola, hormona stresa, a ta pojava je još snažnija ako se kafa pije na prazan želudac. Lupanje srca, kratki i plitki udisaji, stres u telu i anksioznost su česti pratioci jutarnje kafe pre doručka.
POVEĆANA OPASNOST OD DEPRESIJE
Kofein umanjuje proizvodnju seratonina, hormona sreće, a nedostatak ovog hormona je glavni uzrok depresije. Kada popijemo kafu na prazan želudac, raspoloženje će nam se naglo podići, ali ćemo ubrzo postati nervozni i neraspoloženi. A ako unosimo previše kafe u toku dana, lučenje seratonina postaje uslovljeno spoljnim faktorima, a ne ostaje rezultat rada tela, kao što bi trebalo.
Preuzeto: Zena.blic.rs