Sastojci:
- 2 šolje pirinča dugog zrna
- 4 šolje supe ili vode
- 2 kašike maslaca ili ulja
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 šargarepa, sitno seckana
- 1 crvena paprika, sitno seckana
- 1/2 šolje graška (može i smrznutog)
- 1/2 šolje kukuruza (može i smrznutog)
- so i biber po ukusu
- 1/2 kašičice kima
Priprema:
Prvo dobro isperite pirinač pod mlazom hladne vode dok voda ne postane bistra. Ocedite pirinač i ostavite ga sa strane.
U šerpi ili dubljem tiganju, zagrejte maslac ili ulje na umerenoj temperaturi. Dodajte iseckani crni i beli luk i propržite ih dok ne postanu mekani i staklasti. Dodajte šargarepu i papriku u šerpu i pržite ih nekoliko minuta dok ne omekšaju. Zatim dodajte pirinač u šerpu i promešajte sve sastojke kako bi se pirinač obogatio aromama luka i povrća.
Nalijte supu ili vodu preko pirinča. Dodajte grašak i kukuruz. Po želji, dodajte so, biber i kumin začin.
Smanjite temperaturu na minimum, pokrijte šerpu i kuvajte pilav dok se pirinač skuva i upije svu tečnost. To će obično trajati oko 15 do 20 minuta, ali vreme kuvanja može varirati zavisno od vrste pirinča. Proverite uputstva na pakovanju pirinča.
Kada pilav bude gotov, skinite ga sa šporeta i ostavite poklopljenog da odstoji nekoliko minuta.
Prijatno!