Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 50 g maslaca
- dve kašike brašna
- 1 čen belog luka, usitnjen
- pola glavice crnog luka srednje veličine
- 1 manja šargarepa
- polovina crvene paprike
- 1 štapić celera
- 100 g graška
- 500 ml pilećeg bujona
- 750 ml svežeg mleka sa 2,8 % mlečne masti
- oko 200 g pilećeg filea
- ½ kašičice soli
- biber u prahu
- drugi začini po ukusu
Priprema:
Pre pripreme, povrće dobro operite i sitno iseckajte. U velikoj šerpi ugrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte naseckan beli i crni luk i dinstajte par minuta dok se crni luk malo ne opusti, ali ne dozvolite da pregori ili dobije braon nijansu. Dodajte šargarepu iseckanu na kockice, iseckan štapić celera i papriku, te mešajte minut do dva, dok povrće ne omekša.
Zatim dodajte maslac, a kada se otopi sipajte dve kašike brašna i konstantno mešajte jedan minut, a potom sipajte pileći bujon. Ukoliko nemate pripremljen pileći bujon, možete ga zameniti sa 500 ml vode i pilećom kockom za supe. Mešajte nekoliko minuta, a potom sipajte mleko, so, biber i druge začine po izboru, skuvanu piletinu i grašak. Povremeno mešajte i ostavite da se krčka na tihoj vatri nekoliko minuta.
Piletina i krompir sa kiselom pavlakom
Sastojci:
- 500 g belog pilećeg mesa
- 700 g krompira
- 3 kašičice soja sosa
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica bosiljka
- 1 kašičica soli
- 2 čena belog luka
- 180 g kisele pavlake
- 2 jaja
- 20 g maslaca
- 4 kašičice ulja
Priprema:
Belo meso isecite na četiri šnicle. Krompir oljuštite, operite i isecite na krugove ujednačene debljine. Čenove belog luka isecite na pola. Belo meso premažite soja sosom, a ukoliko volite pikantne ukuse, dodajte i jednu kašičicu čili sosa. Premazano belo meso ostavite da odstoji dok pripremate preostale sastojke.
Isečen krompir dobro začinite biberom, bosiljkom i drugim začinima po želji i stavite u tepsiju premazanu maslacom, a ostatak maslaca naseckajte preko krompira. Zatim na to stavite četiri parčeta belog luka i preko svakog jednu pileću šniclu. Svako parče mesa prelijte jednom kašičicom ulja.
U rernu zagrejanu na 200 °C stavite tepsiju dobro prekrivenu alu folijom i pecite oko 45 minuta.
Jaja dobro umutite, dodajte kiselu pavlaku i malo soli, pa dobro promešajte. Prelivenu piletinu vratite u rernu ovog puta bez alu folije, smanjite temperaturu na 180 °C i pecite dok piletina i krompir ne dobiju rumenu boju.
Salata sa kiselim krastavcima
Sastojci:
- 10 kiselih krastavčića
- 1 kašika senfa
- po ukusu biber
- po ukusu so
- 1/2 kašičice sirćeta
- 50 ml ulja
- 1 kašika seckanog peršinovog lista
Priprema:
Krastavce iseći na tanke kolutove. U posudu staviti punu kašiku senfa, seckani peršunov list, biber, so po ukusu, zatim u tankom mlazu dodajete ulje, neprestano mešajući, potom dodate pola kašičice sirćeta i mešate da dobijete masu nalik na majonez. Krastavčiće pomešati sa smesom i služiti.
Čokoladni čizkejk
Sastojci za prvi sloj:
- 350 g mlevenog keksa
- 180 g maslaca
Sastojci za drugi sloj:
- 200 g mlečne čokolade
- 400 ml slatke pavlake
- 500 g sira
- 120 g šećera u prahu
Sastojci za treći sloj:
- 200 g mlečne čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
Mleveni keks sipajte u jednu posudu i dodajte istopljen maslac, sve sjedinite, te sipajte na dno kalupa prečnika 20 cm i dobro utapkajte tako da bude ravno i gusto. Stavite u frižider da se ohladi oko sat vremena. Za to vreme, istopite 200 g čokolade na pari ili u mikrotalasnoj pećnici (oko 30 sekundi) i ostavite malo da se ohladi.
U drugoj posudi umutite 400 ml slatke pavlake. U trećoj posudi mikserom umutite sir i šećer u prahu, pa u ovu smesu dodajte istopljenu čokoladu i sve promešajte. Smesi dodati umućenu pavlaku za kuvanje, pa nežno premažite prvu ohlađenu koru.
Zatim sve stavite u frižider da se ohladi najmanje 8 sati. Nakon toga istopite u mikrotalasnoj 200 g čokolade pomešanih sa 100 ml slatke pavlake i prelijte preko ohlađene torte. Dekorišite po želji, stavite da se ohladi 1-2 h i poslužite.
Prijatno!