Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Pileća krem čorba

Nedeljni ručak

Sastojci: 

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 50 g maslaca
  • dve kašike brašna
  • 1 čen belog luka, usitnjen
  • pola glavice crnog luka srednje veličine
  • 1 manja šargarepa
  • polovina crvene paprike
  • 1 štapić celera
  • 100 g graška
  • 500 ml pilećeg bujona
  • 750 ml svežeg mleka sa 2,8 % mlečne masti
  • oko 200 g pilećeg filea
  • ½ kašičice soli
  • biber u prahu
  • drugi začini po ukusu

Priprema:

Pre pripreme, povrće dobro operite i sitno iseckajte. U velikoj šerpi ugrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte naseckan beli i crni luk i dinstajte par minuta dok se crni luk malo ne opusti, ali ne dozvolite da pregori ili dobije braon nijansu. Dodajte šargarepu iseckanu na kockice, iseckan štapić celera i papriku, te mešajte minut do dva, dok povrće ne omekša.

Zatim dodajte maslac, a kada se otopi sipajte dve kašike brašna i konstantno mešajte jedan minut, a potom sipajte pileći bujon. Ukoliko nemate pripremljen pileći bujon, možete ga zameniti sa 500 ml vode i pilećom kockom za supe. Mešajte nekoliko minuta, a potom sipajte mleko, so, biber i druge začine po izboru, skuvanu piletinu i grašak. Povremeno mešajte i ostavite da se krčka na tihoj vatri nekoliko minuta.

Piletina i krompir sa kiselom pavlakom

Sastojci:

  • 500 g belog pilećeg mesa
  • 700 g krompira
  • 3 kašičice soja sosa
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica bosiljka
  • 1 kašičica soli
  • 2 čena belog luka
  • 180 g kisele pavlake
  • 2 jaja
  • 20 g maslaca
  • 4 kašičice ulja

Priprema:

Belo meso isecite na četiri šnicle. Krompir oljuštite, operite i isecite na krugove ujednačene debljine. Čenove belog luka isecite na pola. Belo meso premažite soja sosom, a ukoliko volite pikantne ukuse, dodajte i jednu kašičicu čili sosa. Premazano belo meso ostavite da odstoji dok pripremate preostale sastojke.

Isečen krompir dobro začinite biberom, bosiljkom i drugim začinima po želji i stavite u tepsiju premazanu maslacom, a ostatak maslaca naseckajte preko krompira. Zatim na to stavite četiri parčeta belog luka i preko svakog jednu pileću šniclu. Svako parče mesa prelijte jednom kašičicom ulja.

U rernu zagrejanu na 200 °C stavite tepsiju dobro prekrivenu alu folijom i pecite oko 45 minuta.

Jaja dobro umutite, dodajte kiselu pavlaku i malo soli, pa dobro promešajte. Prelivenu piletinu vratite u rernu ovog puta bez alu folije, smanjite temperaturu na 180 °C i pecite dok piletina i krompir ne dobiju rumenu boju.

Salata sa kiselim krastavcima

Sastojci:

  • 10 kiselih krastavčića
  • 1 kašika senfa
  • po ukusu biber
  • po ukusu so
  • 1/2 kašičice sirćeta
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika seckanog peršinovog lista

Priprema:

Krastavce iseći na tanke kolutove. U posudu staviti punu kašiku senfa, seckani peršunov list, biber, so po ukusu, zatim u tankom mlazu dodajete ulje, neprestano mešajući, potom dodate pola kašičice sirćeta i mešate da dobijete masu nalik na majonez. Krastavčiće pomešati sa smesom i služiti.

Čokoladni čizkejk

Sastojci za prvi sloj:

  • 350 g mlevenog keksa
  • 180 g maslaca

Sastojci za drugi sloj:

  • 200 g mlečne čokolade
  • 400 ml slatke pavlake
  • 500 g sira
  • 120 g šećera u prahu

Sastojci za treći sloj:

  • 200 g mlečne čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

Priprema:

Mleveni keks sipajte u jednu posudu i dodajte istopljen maslac, sve sjedinite, te sipajte na dno kalupa prečnika 20 cm i dobro utapkajte tako da bude ravno i gusto. Stavite u frižider da se ohladi oko sat vremena. Za to vreme, istopite 200 g čokolade na pari ili u mikrotalasnoj pećnici (oko 30 sekundi) i ostavite malo da se ohladi.

U drugoj posudi umutite 400 ml slatke pavlake. U trećoj posudi mikserom umutite sir i šećer u prahu, pa u ovu smesu dodajte istopljenu čokoladu i sve promešajte. Smesi dodati umućenu pavlaku za kuvanje, pa nežno premažite prvu ohlađenu koru.

Zatim sve stavite u frižider da se ohladi najmanje 8 sati. Nakon toga istopite u mikrotalasnoj 200 g čokolade pomešanih sa 100 ml slatke pavlake i prelijte preko ohlađene torte. Dekorišite po želji, stavite da se ohladi 1-2 h i poslužite.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: