Tikka masala
Sastojci:
Prvi deo:
• 800 gr pilećeg belog mesa bez kože i kostiju
• 1 ravna kašičica soli
• 1 ravna kašičica bibera
• 1 ravna kašičica karija
• 1 ravna kašičica kurkume
• 1 ravna kašičica crvene, mlevene paprike
• 1/2 kašičice belog luka u granulama
• 1/2 kašičice djumbira u prahu
• 100 gr kisele pavlake
Drugi deo – sos:
• 20 gr putera ( ili neke druge masnoće )
• 100 ml vode
• 1/2 glavice crnog luka ( veća glavica )
• 400 gr seckanog paradajza iz konzerve ( jedna mala konzerva )
• 1 ravna kašičica soli
• 1 ravna kašičica bibera
• 1 ravna kašičica karija
• 1 ravna kašičica kurkume
• 1 ravna kašičica crvene, mlevene paprike
• 1/2 kašičice belog luka u granulama
• 1/2 kašičice djumbira u prahu
• 1 kašika putera od kikirikija
• 1 kašika kisele pavlake
Priprema:
Iseckati belo meso. Dodati mu sve začine, kao i pavlaku i sve promešati. U tiganj sipati malo ulja, zagrejati i istresti celu masu i pržiti nekoliko minuta, dok ispari višak tečnosti, pa skloniti sa vatre.
Za sos otopiti puter, dodati luk, pržiti minut – dva, doliti vodu pa ostaviti da kuva dok ne ispari. Dodati sve začine, paradajz i pavlaku i sve promešati. Skloniti sa vatre pa usitniti ili u blenderu ili štapnim mikserom. Zatim, u tiganju spojiti i piletinu i sos. Na kraju dodate kašiku pavlake i sve izmešate.
Dok to radite u šerpu stavite 400 gr pirinča i nalijete 1,2 – 1,5l vode. Kuvate pirinač na srednjoj vatri 15 minuta, a onda sklonite i poklopite 15 minuta. Sve će se zgusnuti, ali ne jako, ali onda sipate vode u pirinač, promešate, procedite i tako u cediljki operete pirinač. Perite toplom vodom kako se ne bi ohladio. Pirinač stavite u jednu posudu, posolite i blago promešajte.
Servirajte tako što na tanjir stavite pirinač, podignete ivice, a u sredinu stavite tikka masala piletinu.
Prijatno.