Sastojci:
- 500 g gotovih kora za pitu
- 1 kg jabuka (kisela ili slatka, po izboru)
- 100 g šećera (po ukusu, zavisi od slatkoće jabuka)
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica cimeta
- 50 g griza
- 100 ml ulja ili otopljenog putera
- 100 ml mineralne vode
Priprema:
Oljuštite jabuke i narendajte ih na krupno rende. U šerpi ih kratko prodinstajte na laganoj vatri sa šećerom i vanilin šećerom dok ne omekšaju i puste sok. Dodajte cimet, promešajte i ostavite da se ohlade. Ako jabuke puste previše soka, lagano ih ocedite.
Pomešajte ulje (ili otopljeni puter) i mineralnu vodu u jednoj posudi (ovo će služiti za premazivanje kora).
Na radnu površinu položite jednu koru za pitu. Premažite je mešavinom ulja i mineralne vode. Preko prve kore stavite drugu i ponovo je premažite. Ravnomerno rasporedite sloj jabuka preko kore. Po želji pospite grizom kako bi upio višak soka, a možete dodati i orahe ili suvo grožđe.
Uvijte kore u rolat i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i nadev. Svaki rolat blago premažite uljem kako bi pita bila hrskava.
Zagrejte rernu na 180°C i pecite pitu 30-40 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa. Kada se pita ohladi, pospite je prah šećerom, secite na komade i poslužite.
Prijatno!