Okućnica pruža neverovatne mogućnosti ulepšavanja i uređenja prostora oko nas. Naravno da je važna i korist koja se ima od proizvodnje povrća i voća ali ne smeju se zanemariti ni njen izgled, boje, mirisi i opšti vizuelni doživljaj kada se u njoj nalazimo.
Već sam napomenula da povrtnjak može da zauzima najbolje mesto na placu ukoliko je gajenje povrća prioritet. Dobro je napraviti plan, tj. raspored celina unutar njega, kako bi kasnije bio funkcionalna celina.
Šta čini povrtnjak?
U ovom delu placa nalaze se leje sa povrćem, klijalište, topla leja, mini staklenik (ako mogućnosti dozvoljavaju), kompostište, česma za zalivanje, objekat za alat i ostale potrepštine, ali i cveće, voće (maline, kupine, joste, ogrozd, aronija…), nisko rastinje, vinova loza – sve to sađeno po obodu leja kako bi imalo zaštitnu ulogu od vetra, štetočina i prejakih temperatura.
Pripremu leja je najbolje započeti u jesen, a u toku zimskih meseci napraviti plan setve i sadnje.
Iznenadiće vas podatak da je za četvoročlanu porodicu potrebno je od 2 do 4 ara (u zavisnosti od intenzitera proizvodnje) bašte.
Pri planiranju napraviti po sredini bašte široku stazu koja će povezivati ostale važne delove. Ona će služiti ne samo za prolaz, već i za dovoženje organskog materijala baštenskim kolicima do kompostišta, donošenje grana i grančica, vode itd.
Po rubovima bašte planirati zasade maline, ribizle, kupine, naročito sa severne, istočne i zapadne strane. Južne delove rezervišite za visegodišnje povrće ren, rabarbaru…
Preuzeto: Zdravahrana.com