Plavi patlidžan je jednogodišnja zeljasta biljka visoka do 70 cm, sa razgranatim stablom koje ponekad nosi trnove. Listovi su veliki, sa dugačkim lisnim drškama, do 15 cm dugi i do 10 cm široki. Cvetovi se nalaze u pazuhu listova, pojedinačni su ili ređe u manjim cvastima. Plod je bobica, najčešće ljubičasto-plave boje, ali može biti i zelena, žuta ili bela.
Plavi patlidžan spada u namirnice od kojih se spravljaju neki poznati bliskoistočni specijaliteti, a ima ih preko 100. Veoma je male kalorične vrednosti, a njegovo meso je prijatnog gorkastog ukusa.
Nije posebno bogat ni vitaminima ni mineralima, ali zato obiluje dijetnim vlaknima, koja pomažu rad creva, vezuju vodu za sebe, daju osećaj sitosti i pomažu regulaciji nivoa šećera i holsterola u krvi. Zato je ovo dobra namirnica u prevenciji gojaznosti, razvoja arterioskleroze i srčanih oboljenja.
Ova dijetna vlakna takođe pomažu u vezivanju i izbacivanju viška žučnih soli iz organizma.
Plavi patlidžan je veoma bogat antioksidansima, posebno antocijanima, koji mu i daju njegovu divnu ljubičastu boju, a tu su i nasunin i flavoni. Razna istraživanja pokazuju da ovi antioksidansi imaju preventivnu ulogu u sprečavanju nastanka tumora, kao i da deluju na smanjenje nivoa holesterola u krvi.
Piše: Vanja