Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Plavi patlidžan

Plavi patlidžan je jednogodišnja zeljasta biljka visoka do 70 cm, sa razgranatim stablom koje ponekad nosi trnove. Listovi su veliki, sa dugačkim lisnim drškama, do 15 cm dugi i do 10 cm široki. Cvetovi se nalaze u pazuhu listova, pojedinačni su ili ređe u manjim cvastima. Plod je bobica, najčešće ljubičasto-plave boje, ali može biti i zelena, žuta ili bela.

Plavi patlidžan spada u namirnice od kojih se spravljaju neki poznati bliskoistočni specijaliteti, a ima ih preko 100. Veoma je male kalorične vrednosti, a njegovo meso je prijatnog gorkastog ukusa.

images

Nije posebno bogat ni vitaminima ni mineralima, ali zato obiluje dijetnim vlaknima, koja pomažu rad creva, vezuju vodu za sebe, daju osećaj sitosti i pomažu regulaciji nivoa šećera i holsterola u krvi. Zato je ovo dobra namirnica u prevenciji gojaznosti, razvoja arterioskleroze i srčanih oboljenja.
Ova dijetna vlakna takođe pomažu u vezivanju i izbacivanju viška žučnih soli iz organizma.
Plavi patlidžan je veoma bogat antioksidansima, posebno antocijanima, koji mu i daju njegovu divnu ljubičastu boju, a tu su i nasunin i flavoni. Razna istraživanja pokazuju da ovi antioksidansi imaju preventivnu ulogu u sprečavanju nastanka tumora, kao i da deluju na smanjenje nivoa holesterola u krvi.

 

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: