Sastojci:
- 3 jaja
- 1 čaša jogurta
- 100 ml ulja (ili oko 100gr omekšalog maslaca/margarina)
- 2,5 – 3 čaše pšeničnog glatkog (mekog) brašna
- 1 kesica (10gr) praška za pecivo
- 1 limun (sok i rendana kora)
- 100 gr suvog grožđa
- 100 gr seckanih oraha (ili krupno mlevenih)
- 2 supene kašike kakaa
Priprema:
Dobro podmazati i brašnom posuti kalup-ako je metalni, silikonski ne treba. Sve osnovne sastojke izmešati redosledom kako su sastojci navedeni. Jaja i šećer malo umutiti, više da se sjedini nego da bude umućeno. Dodati jogurt, ulje (omekšali margarin/maslac), brašno, prašak za pecivo, suvo grožđe, orahe, pa sve dobro izmešati u žitku smesu.
Trebalo bi da se trećina testa odvoji i pomeša s kakaom, pa u toku sipanja u kalup staviti između dva svetla dela, a da kuglof ne bi na sredini previše narastao, dobro rasporediti testo – više po rubovima nego u sredini.
Rernu zagrejati na 200°C (ne mora biti sasvim ugrejana kad stavljate kuglof), a posle smanjiti na 180°C i peći 30-35 minuta. Obavezno proverite čačkalicom da li je pečen.
Još vruć kuglof, posuti prah šećerom sa dodatkom vanile.
Posluživanje
Vruć kuglof izvaditi iz kalupa. Kad se ohladi, staviti i držati pod zvonom za tortu. Može da stoji čitavu sedmicu i da se ne osuši.
Napomena: Pečenjem u metalnom kalupu, kuglof dobije hrskavu tanku koricu koje nema kada se peče u silikonskom kalupu.