Search
Close this search box.

Poboljšajte imunitet probioticima

Možda niste znali da je 70% ćelija od kojih se sastoji naš imuni sistem smešteno u sluzokoži organa za varenje! Zdrava crevna flora je od suštinske važnosti za zdravlje imunog sistema, zato što ona štiti sluzokožu organa za varenje.

Pošto imunitet direktno zavisi od zdravlje crevne flore, i uvođenje probiotskih namirnica u ishranu direktno utiče na imunitet. Zdrava crevna flora i zdrava sluzokoža organa za varenje direktno su povezani. Da biste održali zdravlje organa za varenje, i crevne flore, potrebno je konzumirati dovoljno biljnih vlakana, kao i namirnica koje prirodno sadrže probiotike. Obe te stvari pomoći će održanju crevne mikroflore, a ona opet čuva sluzokožu organa za varenje koja je suštinski važan deo imunog sistema. 
Isto tako, potrebno je da izbegavate stvari koje uništavaju crevnu floru. Poznato je da antibiotici uništavaju bakterije, i štetne i korisne, pa i lekari nakon uzimanja antibiotika preporučuju kapsule probiotika. Ali, ne samo antibiotici, već i većina farmaceutskih lekova štetno deluje na crevnu floru – pa čak i naizgled bezazleni suplement, vitamin C. Konzumacija šećera ne uništava direktno dobre bakterije u crevima, ali podstiče rast štetnih bakterija. Zato je smanjenje količine šećera u ishrani bitno kada hoćemo da ojačamo svoj imuni sistem. (Ovde se ne misli na prirodne šećere iz voća i povrća, jer voće i povrće sadrži umerene količine šećera u kombinaciji sa mnogim drugim izuzetno korisnim sastojcima.)
Kad hoćete da podstaknete razvoj korisnih bakterija u vašim crevima, najvažnije je da konzumirate namirnice koje prirodno sadrže probiotike (kulture korisnih bakterija), a ako je neophodno da uzimate i suplemente. U namirnice koje sadrže najviše najkvalitetnijih probiotika spadaju:
kefir, kombuha, probiotski jogurt, sirovo (nepasterizovano) mleko, kiseli kupus, miso pasta (fermentisana sojina zrna). 
A pošto se i korisne bakterije nečim hrane, da biste podstakli rast dobre crevne flore, potrebno je da unosite više rastvorljivih biljnih vlakana – jer je to njihova glavna hrana. Odlični izvori rastvorljivih biljnih vlakana su, na primer, jabuke i batat.
Ove minimalne promene u ishrani mogu da doprinesu da vaš imunitet ove zime bude primetno bolji.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: