Ruski Krstur odavno je poznat po proizvodnji crvene paprike tako da u selu ima desetak otkupnih mesta gde kupci dolaze i velikim kamionima papriku odnose širom Srbije.
“Pod paprikom je ove godine oko 500 hektara, na 95 posto njiva je “ajvaruša”, a na ostalim površinama babura i paradajz-paprika”, rekla je za “Dnevnik” predsednica Udruženja proizvođača paprike Dušica Oros uz napomenu da se krsturska paprika sve više gaji i u okolnim mestima.
Koliko će biti „težak” ovogodišnji rod?
“Znaćemo kada počne berba s obzirom da većina povrtara nije mogla papriku da sačuva od vrućine jer nisu imali postavljene mreže za zasenu”, kaže Orosova.
Istakla je da se još uvek ne zna koliko će na veliko koštati kilogram paprike prve klase, ali podvlači cena ne bi smela da bude niža od 120 dinara s obzirom da su troškovi proizvodnje kudikamo veći nego lane.