Iako je sezona mladog luka, verovatno možete naći neku glavicu starijeg luka ili veće glavice mladog da napravite ovaj vrlo ukusni veganski recept. Potrebno vam je: 1 veliki luk, 4 šolje sojinog (ili pirinčanog, bademovog i sl) mleka…
… 3 kašike jabukovog sirćeta, 1/2 šolje bademovog brašna (sitno mlevenog badema), 1/2 šolje kukuruznog brašna, 1/2 šolje mlevenih bundevinih semenki, 1 kašičica aleve paprike, 1 kašičica belog luka u prahu, 1/2 kašičice suvog origana, 1/2 kašičice himalajske soli, malo bibera.
Priprema
Pomešajte sojino mleko sa sirćetom u plićoj tepsiji. Ostavite sa strane. Iseckajte luk na kolutove debljine 1 cm. Potopite luk u mleko i ostavite da odstoji preko noći, ili minimum 3-4 sata.
Zagrejte rernu na 225 stepeni. 1 šolju mešavine mleka i sirćeta pomešajte sa bademovim brašnom i dobro promešajte da dobijete smesu za umakanje luka. Ostavite u činiji. U drugoj činiji pomešajte kukuruzno brašno, bundevino seme i začine i ostavite sa strane.
Jedan po jedan kolut luka umočite u mešavinu sa mlekom da se dobro obloži. Potom uvaljajte u mešavinu kukuruznog brašna i mlevenog bundevinog semena.
Poređajte na pleh postavljen peki papirom i ubacite u zagrejanu rernu. Pecite 10-12 minuta, zavisno od debljine, onda prevrnite kolutove luka i pecite još 10-12 minuta.
Preuzeto: Zdravahrana.com