Od maja pa sve dok se ne završi sezona deficit je za konobarima, kuvarima pa su ta mesta prazna i mladi se najčešće zapošljavaju na tim radnim mestima.
Miloš Turinski iz “Infostuda” kaže da posla tokom leta ima više nego što ima kadrova. Ističe da su poljoprivredni poslovi najplaćeniji kada su dnevnice u pitanju, ali mladi najčešće traže ugostiteljske poslove.
Ovog leta može da se zaradi novac za školarinu, letovanje, džeparac ili nešto drugo. Za sezonske poslove, dnevnice su i 3.000 dinara. Prema podacima iz omladinskih zadruga najtraženiji su konobari i šankeri.
Miloš Turinski iz “Infostuda” kaže da je uvek tokom leta, kada dođe sezona i završi se školska godina, veća potražnja za takvim poslovima i mladi su zainteresovnai da rade i popune neke svoje budžete.
Prema njegovim rečima, od maja pa sve dok se ne završi sezona deficit je za konobarima, kuvarima pa su ta mesta prazna i mladi se najčešće zapošljavaju na tim radnim mestima.
Miloš Turinski; Foto: Printskrin/RTS
Ako pričamo o poljopoprivrednim poslovima, oni se slabije traže, jer iako su plaćeniji zahtevaju izmeštanje iz grada. Mladi nisu spremni za to u tolikoj meri bez obzira na cenu sata koja se plaća. Rađe će prihvatiti neko konobarsko ili šankersko mesto – ističe Turinski.
Govoreći o konobarima i šankerima, Turinski kaže da možete da dobijete skoro duplu platu ako se uračuna bakšiš i zato se mladi najčešće opredeljuju za te ugostiteljske poslove.
– Poslova ima, poslodavci traže kadrove za ta radna mesta da bi jednostavno popunili kapacitete, a sa druge strane ono što nedostaje je broj kadrova koji će se zaposliti – rekao je Turinski.
Za promotere koji su, inače, traženi tokom cele godine više posla ima leti. Promovišu se stvari i događaji koji su karakteristični za letnju sezonu.
Lepljenje deklaracija, telefonske ankete, fizički poslovi, pomoćni radnici u pekari, nameštanje tendi plaća se od 180 do 200 dinara po satu, po nekoj statistici, i to su najčešći poslovi.
10.000 SRBA RADI U HRVATSKOJ
Na sajtu “Infostuda” je objavljeno da oko 10.000 građana Srbije legalno i zvanično rade u Hrvatskoj. U celom regionu je nedostatak kadrova u ugostiteljstvu, pa i u Hrvatskoj nedostaju radnici tog profila.
– Kod nas nastaje taj deficit od maja i juna kada svi naši kvalifikacioni radnici odu na primorje i tamo zarade mnogo veće plate jer u Hrvatskoj tokom sezone možete da zaradite – na mestu konobara i prosečnu hrvatsku platu tokokm meseca koja je veća od prosečne srpske tokom meseca – rekao je Turinski.
Govoreći o proceduri, on kaže da je znatno olakšana. Od naših radnika 2.500 ima radnu dozvolu. Objašnjava da ona podrazumeva ugovor o radu, dokaz o stečenom obrazovanju i kvalifikaciji i potvrdu o poslodavcu koji vas zapošljava.
Prema njegovim rečima, to su tri dokumenta koja su neophodna da bi ambasada izdala dozvolu.
Preuzeto: biznis.telegraf