Crni biber je poznat kao veoma koristan začin koji obogaćuje ukus svakog jela.
Poznato je i da ovaj začin ima fantastičan uticaj na disajne puteve, kao i da je odličan izvor mangana i vitamina C, K.
Čaj od crnog bibera je veoma koristan za ljudsko zdravlje. Ipak, važno je odmah na početku reći da nije za svakoga, te se trudnicama i dojiljama preporučuje da ga preskoče. Ostalima se svakako preporučuje da se posavetuju sa lekarom.
U nekim kulturama, biber se koristi kao narodni lek. Poznata su njegova odlična antioksidantna, antibakterijska i antizapaljenska svojstva, a za većinu njih je odgovoran piperin koji se nalazi u biberu.
I sušene semenke i zrna bibera mogu efikasno da pomognu u lečenju dispepsije (poremećaja probave), dijareje ili zatvora. Pored toga, ovaj čaj je efikasno sredstvo u borbi protiv čireva, urinarnih infekcija, čireva, zubobolje i glavobolje. Interesantno je da je koristan i kada se radi o reumi i artritisu.
Crni biber je odlično sredstvo za borbu protiv produktivnog kašlja, a istraživanja kažu da reguliše nivo šećera u krvi. Delotvoran je i protiv mučnine, a pokazalo se da ima pozitivna dejstva i na kognitivne probleme, te smanjuje rizik od demencije i Alchajmerove bolesti.
Crni biber pojačava apsorbovanje korisnih biljnih komponenti iz drugih lekovitih biljaka, a najbolji primer je kurkumin. Zbog toga se savetuje mešanje crnog bibera sa drugim biljnim čajevima, a naročito sa čajem od kurkume.
Pored toga, možete pripremiti i čaj od samog zrna bibera, pomešan sa medom. Smatra se da je ovo jedno od najboljih sredstava za borbu protiv kašlja.