Pomorandža zdrava za decu

Ishrana dece treba biti raznovrsna i puna vitamina. Vitamini su veoma bitni za jačanje dečijeg imuniteta. Pomorandže se uglavnom preporučuju zbog vitamina C, one imaju mnogo drugih korisnih svojstava. Bogat su izvor vitamina B1 (tiamina), folata, kalijuma, vitamina A i kalcijuma.

Pomorandže potiču iz Indije i Kine, a neke vrste su verovatno nastale na severoistoku Bangladeša prije 7000 godina. Pre 16. veka samo su kisele pomorandže rasle u Italiji, gde su se pojavile za vreme Rimskog Carstva, oko 150. g. pre Hrista. Slatke pomorandže su u Italiju, Španjolsku, Portugal i Francusku,a  portugalski trgovci doneli u 15. veku. Potom su iz Europe pomorandže prenesene u Severnu i Južnu Ameriku, Australiju i Afriku.

lengu22

Deca veoma vole sokove, tako da, ako ne žele da jedu voće ili povrće, vi ih naučite da zavole sokove od njih. Gotovo 90% pomorandža se prerađuje u sok. Sok od pomoranče je izvor vitamina C, kalija, folne kiseline i flavonoida, a sadrži najmanje 20 aminokiselina. Proizvođači često dodaju u sok limunsku kiselinu.

Pomorandža može da pomogne deci kod želučanih problema (problema kod nadutosti i grčeva u želucu). Najzdravije za decu je da redovno jedu pomorandžu, ali ona je najefikasnija samo ako se pije na prazan želudac.

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply