Posledice izlaganja UV zračenju ispoljavaju se godinama kasnije: BEZ OVIH STVARI NE IZLAZITE IZ KUĆE!

Temperatur od 39 stepeni i visok nivo UV zračenja prognoza su za naredne dane, doktori upozoravaju na opasnosti.

Iako topli dani mame da uživate u kupanju i sunčanju, doktori upozoravaju da ovako visok nivo UV zračenja može imati štetne posledice.

– Naša koža pamti svaki zrak sunca, a UV zračenje ima kumulativno dejstvo na njeno zdravlje – kaže dermatolog Snežana Simić.

– UV zračenje može izazvati ozbiljne probleme, pa je neophodno da svi koji izlaze na telo i lice nanesu kremu sa faktorom 30, 40 ili 50. treba nositi belu pamučnu odeću, koja štiti kožu od sunčevih zraka, ne izlaziti napolje od 10 do 17 sati – kaže dr Simić.

Ovako visok indeks UV zračenja posebno može stvoriti probleme onima koji su svetlije puti.

– Ljudi svetlije kože imaju manje pigmenta, pa njih više pogađaju UV zraci zbog čega posebno moraju voditi računa narednih dana. Oni koji imaju sklonosti ka melanomima, moraju koristiti kreme sa faktorom 50, ni slučajno manje od toga – objašnjava ona i dodaje da su flašica vode, šešir i naočare za sunce obavezni prilikom izlaska iz kuće.

Koža lica obično ostaje najmanje zaštićena, pa je izložena najvećem oštećenju.

–  Na našu kožu utiču UVA i UVB zraci. UVA deluju na melanocite da luče melanin, pa tako naša koža tamni, ali u sadejstvu sa UVB zracima mogu dovesti čak i do opekotina – kaže dr Nina Popović.

Nikako ne smete izbegavati nošenje naočara za sunce!

– Štetni efekti koji se javljaju zbog prekomernog izlaganja UV zračenju nisu trenutni i odmah vidljivi, već se akumuliraju u organizmu i ispoljavaju godinama kasnije, kada uveliko postoje oštećenja. Apsorpcija UV zračenja u oku dovodi do promena koje su vezane za proces starenja i veliki broj ozbiljnih oboljenja oka – kaže oftamolog Ivan Marjanović.

Preuzeto: SrbijaDanas

Be the first to comment

Leave a Reply