Sastojci:
- 300 g mlevenih oraha
- 150 g posnog mlevenog keksa
- 150 g posne čokolade za kuvanje
- 6 kašika griza
- 150 ml ulja
- 5 kašika šećera
- 150 ml vode
- 12 kora za baklavu
Za sirup
- 700 ml vode
- 600 g šećera
Za premazivanje kora
- mešavina vode i ulja
Sastojci:
Najpre napravite sirup, kojim ćete preliti baklavu, jer on mora da se ohladi. Stavite šećer i vodu da proključaju i ostavite ih da se kuvaju uz povremeno mešanje, sve dok ne dobijete gust sirup, kojim ćete kada se ohladi preliti baklave.
Umešajte sve sastojke za filovanje baklave i sjedinite fil.
Stavite koru, premažite je vodom i uljem, preko nje dodajte još jednu koru, pa i nju takođe premažite manjom količinom vode i ulja pa nanesite deblji sloj fila. Ponavljajte postupak sa svim korama i ne zaboravite da svaku koru duplirate.
Baklavu pecite na 220 stepeni dok ne dobije zlatnu boju. Isecite baklavu na romboide ili kvadrate, pa je prelijte ohlađenim sirupom i ostavite da se baklava ohladi i upije sirup.
PRIJATNO!