Sastojci:
- 2 kašike kokosovog ulja
- ½ crnog luka
- 1 halapenjo papričica
- 2 čena belog luka
- 3 batata
- 1 šolja paradajz pelata
- 1 ½ šolja nezaslađenog kokosovog mleka
- 2 šolje vode
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice kurkume
- ½ šolje kikirikija
- ¼ šolje putera od kikirikija
- 1-2 šolje spanaća
Priprema:
Zagrejte kokosovo ulje u velikoj šerpi na srednje jakoj temperaturi, te dodajte luk, beli luk i halapenjo papričicu. Dinstajte dok povrće ne omekša. Zatim, u šerpu dodajte batat, paradajz pelat, kokosovo mleko, vodu, kikiriki, so i kurkumu. Kuvajte dok batat ne omekša. Nakon toga dodajte spanać i puter od kikirikija. Kuvajte još 1-2 minuta. Poslužite i uživajte.
Posne lazanje sa tofuom i spanaćem
Sastojci:
Fil:
- 300g tofua
- 200g svežeg spanaća
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- 1 kašičica suvog origana
- 1 kašičica suvog bosiljka
Bešamel sos:
- 2 kašike posnog biljnog margarina
- 2 kašike brašna
- 500ml posnog biljnog mleka
- so, biber i muskatni oraščić po ukusu
Dodatno:
- 250g posnih lazanja (prethodno kuvanih ili posebno dizajniranih za pečenje)
Priprema:
U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte crni luk i beli luk, propržite dok ne postanu staklasti. Dodajte izmrvljen tofu i propržite ga dok ne dobije zlatno smeđu boju. Dodajte iseckan spanać, origano, bosiljak, so i biber. Dinstajte dok spanać ne uvene. U drugom loncu, rastopite biljni margarin. Dodajte brašno i mešajte nekoliko minuta dok ne postane svetložuto. Postepeno dodajte posno biljno mleko uz neprestano mešanje kako biste izbegli grudvice. Nastavite kuvanje dok sos ne postane gusta smesa. Začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem. U pleh stavite tanak sloj bešamel sosa. Zatim red lazanja, fil sa tofujem i spanaćem, pa opet bešamel sos. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem bešamela. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180° C oko 25 – 30 minuta ili dok lazanje ne postanu zlatno smeđe i hrskave. Izvadite iz rerne, ostavite da se malo ohladi, a zatim naseckajte i poslužite.
Slatke korpice s muslijem
Sastojci (za 30 komada):
- 50 g ovsenih pahuljica
- 50 g badema u listićima
- 100 g suvih kajsija
- 200 g šećera
- 6 kašika narandžinog soka
- ulje
Priprema:
Ovsene pahuljice i bademove listiće lagano propržiti na tiganju bez masnoće. Ohladiti ih i pomešati sa sitno iseckanim kajsijama. Karamelizovati šećer na umerenoj vatri, dodati narandžin sok i mešati sve dok se ne pretvori u sos. Umešati u sos smesu od voća, sve dobro promešati i skloniti sa vatre. Uz pomoć dveju kašičica odmah napraviti 30 gomilica i stavljati ih na foliju premazanu uljem. Kad se voćne gomilice potpuno ohlade i stegnu, složiti ih u papirne korpice.
Prijatno!