Sastojci:
- 4 crvene paprike
- 1 šargarepa
- 1 krompir
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 litar povrćnog bujona (može se koristiti kocka za bujon)
- so i biber po ukusu
- sveži peršun za garnituru (opciono)
Priprema:
Operite crvene paprike, stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 220° C dok kora paprika ne postane crna i izbubri, oko 25-30 minuta. Zatim izvadite paprike iz rerne, stavite ih u vrećicu za zamrzivač ili pokrijte krpom i ostavite da se ohlade. Kada se paprike ohlade, oljuštite ih, očistite od semenki i naseckajte. U velikoj šerpi, zagrejte maslinovo ulje. Dodajte crni luk i beli luk, pa dinstajte dok ne postanu staklasti. Dodajte naseckane šargarepe i krompir u šerpu, pa propržite nekoliko minuta. Dodajte naseckane pečene crvene paprike u šerpu i promešajte. Sipajte povrćni bujon u šerpu i pustite da supa provri. Smanjite temperaturu i kuvajte dok povrće ne omekša, oko 20-25 minuta. Posolite i pobiberite supu prema ukusu. Kada je supa gotova, izblendajte je štapnim mikserom ili u blenderu dok ne postane glatka. Poslužite supu toplu, garniranu svežim peršunom ako želite.
Posni burger od povrća
Sastojci:
- 2 šolje kuvanog crnog pasulja (procedite)
- 1 šolja rendane šargarepe
- 1/2 crvene paprike
- 1/2 crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šolja ovsenih pahuljica
- 2 kašičice kima u prahu
- 1 kašičica suvog origana
- so i biber po ukusu
- maslinovo ulje za prženje
Sos:
- posni majonez
- kečap
- senf
Prilog:
- integralna peciva za burger
- listovi zelene salate
- tanko seckani paradajz
- tanko seckana krastavac
- tanko seckani crni luk
Priprema:
U blenderu, kombinujte crni pasulj, rendanu šargarepu, crvenu papriku, crni i beli luk, ovsene pahuljice, kim, origano, so i biber. Blendajte dok ne dobijete gustu smesu. Rukama oblikujte smesu u burgere željenog oblika i debljine. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Pržite burgere s obe strane dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi, oko 4-5 minuta sa svake strane. U malim posudama, pripremite veganski majonez, ketchup i senf. Na svako integralno pecivo stavite list zelene salate. Stavite prženi burger, a zatim dodajte paradajz, krastavac i crni luk. Po želji, dodajte dodatne začine ili sveže bilje u burgersku masu za dodatnu aromu. Poslužite odmah, uz dodatak pripremljenih sosova.
Posne rafaelo kugle s medom i lešnikom
Sastojci:
- 250 g margarina
- 250 g meda
- 250 g kokosa
- 200 g lešnika
- 100-150 g kokosa za posipanje
Priprema:
Mikserom umutiti margarin i med. Dodati kokos i sve zajedno izraditi. Od dobijene mase otkidati komadiće, na dlanu iz razlepiti, staviti lešnik i formirati kuglicu. Uvaljati je u kokos i staviti u papirnu korpicu.
Prijatno!