Sutra je Veliki petak, a običaji nalažu da se na taj dan posti. Ako ste neodlučni koja jela da pripremite, imamo sjajne predloge za vas.
POSNE KIFLICE
Potrebni sastojci:
1 kg brašna
500 ml vode
2 manje šoljice ulja
1 supena kašika sirćeta
1 kafena kašika soli
2 kafene kašike šećera
pola kocke kvasca
Priprema:
U veći sud stavite brašno, so, šećer, ulje i sirće. U drugu posudu, u mlaku vodu, dodajte kvasac i sačekajte da nadođe. Kada kvasac nadođe, sjedinite ga sa brašnom i zamesite testo, prekrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoji 40 minuta. Kada testo odstoji, podelite ga na 4 dela. Oklagijom ih razvucite na krugove, a potom secite tako da dobijete 8 jednakih trouglova. Motajte ih u kiflice. Tepsiju obložite pek papirom i poređajte kiflice. Peći ih u zagrejanoj rerni na 220 stepeni, dok ne porumene.
ZELENA KREM ČORBA
Potrebni sastojci:
glavica crnog luka
200g spanaća
3 čena belog luka
margarin
8 dl vode
2 kašike mešavine začina
3 kašike brašna
muskatni oraščić
so
biber
Priprema:
Crni luk sitno izrendati, a beli sitno iseckati, pa ih zajedno ispržiti na malo margarina dok ne postanu staklasti. Dodati dobro opran i sitno seckan spanać, malo muskatnog oraščića, soli i bibera, pa dinstati uz neprestano mešanje. Sipati četvrtinu količine vode, a u ostatku vode razmutiti mešavinu začina, te dodati spanać i luk. Pustiti da čorba provri, pa je ostaviti na vatri još 2-3 minuta. Pasirati čorbu štapnim mikserom i odmah servirati sa dekoracijom od grančice svežeg ruzmarina.
FILETI OSLIĆA U SOSU OD POVRĆA
Potrebni sastojci:
400 g fileta oslića
2 kašike maslinovog ulja
2 šargarepe
1 koren peršuna
1 crni luk
1 koren celera
2 paradajza
1-2 feferone
1 paprika
so, biber, peršunov list
supa od povrća
Priprema:
Na ulju propržite sitno seckani luk. Dodajte iseckano povrće, feferone i zalijte sa malo supe od povrća, tako da povrće bude pokriveno, pa posolite i kuvajte dok povrće ne omekša. Dodajte ribu i nastavite da kuvate još oko 15 minuta na laganoj vatri. Dodajte biber i začinite po ukusu. Ako je sos pregust, dodajte još malo supe. Kada je jelo gotovo, pospite ga peršunovim listom i poslužite uz testeninu.
SUVE PAPRIKE PUNJENE PASULJEM
Potrebni sastojci:
1/2 kg pasulja
4 glavice crnog luka
1 šargarepa
2 lovorova lista
10 suvih paprika za punjenje
so
biber u zrnu i mleveni
suvi biljni začin
ulje
3 kašike brašna
mlevena crvena paprika
Priprema:
Stavite pasulj u šerpu da provri, pa prvu vodu prospite. Nalijte pasulj svežom vodom, dodajte isečenu šargarepu, jedan crni luk, mleveni i biber u zrnu, pa skuvajte pasulj. U posebnu šerpu, sipajte ulje i izdinstajte preostale tri glavice crnog luka sa malo mlevenog bibera. Kada luk dobije staklast izgled, dodajte brašno i mlevenu papriku, pa postepeno dodajite skuvani pasulj uz stalno mešanje. Vodite računa da ne bude suviše redak. Posolite i začinite po ukusu. U vatrostalnu činiju na dno sipajte malo pasulja, pa paprike punite i ređajte na pasulj. Kada završite punjenje, ostatak pasulja prelijte preko paprika. Stavite u rernu na 220 stepeni, oko 25 minuta.
PITA SA PRAZILUKOM I PEČURKAMA
Potrebni sastojci:
2 struka praziluka
1 kg pečuraka
1 kg kora za pitu
kesica praška za pecivo
2 dl kisele vode
so, biber, origano
Priprema:
Praziluk iseckati i izdinstati, potom dodati pečurke sečene na listiće i to sve zajedno izdinstati dok ne ispari voda. Posoliti, pobiberiti i dodati origano po ukusu. Tepsiju namazati uljem, staviti dve kore, poprskati kiselom vodom i praškom za pecivo, pa staviti fil. Postupak ponavljati dok se ne utroši materijal. Završiti korom i preliti sa malo ulja.
Peći 40 minuta na 200 stepeni.
BAKLAVA
Potrebni sastojci:
300g mlevenih oraha
200g seckanih oraha
6 kašika prezli
1kg tankih kora za pitu
500g šećera
500-700ml vode
2 vanil šećera
1 limun
malo ulja
Priprema:
U posudu dobro izmešajte mlevene orahe, seckane orahe i prezle. Uzmite jednu koru i premažite je uljem, savijte je po dužini jednom, pa još jednom. Na tako savijenu koru dodajte prethodnu smesu i savijte je u obliku trougla. Postupak ponoviti sa preostalim korama.
Ređajte na prethodno nauljen pleh i pecite na 200 stepeni 10 minuta, a zatim smanjite na 150 stepeni i pecite još 40 minuta, ili dok baklava ne porumeni.
Pola sata pred kraj pečenja baklave, stavite sirup ili preliv da se kuva, dok ne postane malo lepljiv za prste (oko 20 minuta kuvanja), pa prelijte baklavu.