Sastojci:
- 900 g brašna
- 500 ml mlake vode
- 3 kašičice suvog kvasca
- 100 ml ulja
- 1 kašika sirćeta
- Rendana kora jednog limuna
- 1/2 kašičice soli
Priprema:
Uzmite 500 ml mlake vode i u nju razmutite 3 kašičice suvog kvasca i jednu kašiku sirćeta. Ostavite da kvasac proradi. Kada kvasac proradi, dodajte u posudu 100 ml ulja, rendanu koricu jednog limuna i pola kašičice soli. Sve dobro izmešajte, a zatim postepeno dodajte 900 g brašna. Mešajte dok ne dobijete fino, meko i glatko testo (može da koristite mikser).
Ostavite testo da nakvasa, zatim ga premesite i rastanjite oklagijom. Testo poprskajte mlakom vodom, pa ga preklopite kao kad pravite lisnato testo. Preklopite krajeve kao knjigu. Tada ostavite testo da odmara 15 minuta. Ovaj postupak ponovite 3 puta.
Zatim stavite testo na površinu posutu brašnom, rastanjite ga na debljinu od 1 cm, i čašom vadite oblike. Kada krofne nakvasaju, zagrejte ulje i pržite krofne na uobičajen način.
Po želji, ove krofne možete filovati ili posuti šećerom.
Prijatno!