Sastojci za palačinke:
- 200g belog brašna
- 100g ječmenog brašna
- 2 kašike mlevenog lana
- 1dl vrele vode
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice praška za pecivo
- 5 kašika ulja
- voda (oko 5 dl, a možda i više)
Sastojci za fil:
- 2 jabuke isečene na listiće
- 150g suvih šljiva
- 200g oraha
- 1dl soka od pomorandže (ceđen)
- 4 kašike ulja
Priprema:
Dve kašike mlevenog lana preliti sa vrelom vodom, promešati i ostaviti da stoji oko 10 minuta. Sve sastojke za palačinke (i lan rastopljen u vreloj vodi), pomešati sa vodom da se dobije tečna masa za palačinke. Ostaviti da odstoji oko 20 min, još jednom promešati i proveriti gustinu. Palačinke pržiti u zagrejanom tiganju kao bilo koje druge. Za to vreme iseckati jabuke. Orahe iseckati uz pomoć istog aparata. Šljive takođe sitno iseckati. Jabuke ispeći u tiganju sa malo ilja da počnu da karamelizuju, onda dodati orahe, suve šljive i pržiti minut-dva. Na kraju dodati sok od pomoranže, promešati i skloniti sa vatre. Ostaviti da se ohladi i filovati palačinke.
Prijatno!