Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 500 g šampinjona ili mešavine pečuraka (iseckanih)
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
- 2 čena belog luka (sitno iseckana)
- 1 šargarepa (rendana)
- 1 kašika mlevene paprike
- So, biber po ukusu
- 2 kašike ulja
- 1 lovorov list
- 1 kašika paradajz pirea
- Voda ili povrtni bujon
Priprema:
Zagrejte ulje u tiganju i propržite crni i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte rendanu šargarepu i šampinjone (ili mešavinu pečuraka), pa pržite dok pečurke ne puste tečnost i smesa ne omekša.
Dodajte pirinač i pržite nekoliko minuta dok pirinač ne postane providan. Ubacite mlevenu papriku, so i biber po ukusu. Dobro promešajte.
Sa glavice kiselog kupusa pažljivo skinite listove i razdvojite ih. Ako su listovi preveliki, iseckajte ih na manja parčad. Na svaki list stavite po kašiku pripremljenog nadeva i uvijte sarmice.
U veliku šerpu poređajte sarmice, stavljajući između njih lovorov list. Na vrh dodajte kašiku paradajz pirea.
Nalijte dovoljno vode ili bujona da prekrije sarme.
Poklopite šerpu i kuvajte na laganoj vatri oko 1.5 do 2 sata, dok pirinač ne omekša, a kupus ne postane mek.
Prijatno!