Sastojci:
- 2 veća slatka krompira
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- 1/2 kašičice dimljene paprike (opciono, za dodatnu aromu)
Priprema:
Operite slatki krompir pod mlazom hladne vode i dobro ga osušite. Oljuštite krompir ako želite, mada možete ostaviti koru za dodatnu hrskavost i nutritivne vrednosti. Zatim tanko isecite krompir na kolutove (najbolje je koristiti mandolinu za ujednačenu debljinu).
Stavite krompir u veliku posudu i dodajte maslinovo ulje. Dobro promešajte kako bi se svi kolutovi ravnomerno obložili uljem. Pospite solju, biberom i dimljenom paprikom (ako je koristite), i opet promešajte da bi začini ravnomerno prekrili sve komade.
Obložite pleh papirom za pečenje kako bi se čips lakše odvojio nakon pečenja. Poređajte kolutove krompira u jednom sloju, vodeći računa da se ne preklapaju kako bi postali hrskavi.
Zagrejte rernu na 180°C. Pecite čips 20-30 minuta, ili dok ne postane hrskav i dobije zlatno-smeđu boju. U toku pečenja možete okrenuti kolutove na pola vremena kako bi se ravnomerno ispekli.
Kada čips bude gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite nekoliko minuta da se ohladi – tada će postati još hrskaviji. Poslužite odmah, i uživajte u zdravoj i ukusnoj grickalici!
Prijatno!