Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Posni gulaš

Posni gulas

Sastojci:

  • 300 g crnog luka
  • 160 g paprika
  • 80 g korena celera
  • 40 g korena peršuna
  • 40 g korena paškanata
  • 120 g šargarepe
  • 200 g šampinjona
  • 3 veća čena belog luka
  • 100 g komadića soje
  • 3 listića lovora
  • 10-ak zrna crnog bibera
  • 80 ml ulja
  • 100 ml vrele vode
  • 150 ml kuvanog paradajza iz flaše
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 2 kašike ljutog ajvara
  • 1 kockica za supu sa povrćem
  • 300 ml vrele vode
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 2 kašičice suvog biljnog začina

Priprema:

Crni i beli luk sitno iseckati. Koren celera, peršuna i paškanata iseći na sitne kockice. Papriku iseći na kocke, šargarepu iseći na polukrugove, šampinjone oprati i iseći na deblje listiće.

Komadiće soje staviti u odgovarajuću posudu, naliti sa 700 ml hladne vode i staviti da se kuva. Ubaciti 3 listića lovora i 10-ak zrna crnog bibera. Od momenta ključanja kuvati 10 minuta, pa procediti. U dublji tiganj (ja sam spremala u tiganju prečnika 26cm i dubine 7cm) sipati 80 ml ulja i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti iseckani crni luk i dinstati ga na srednjoj temperaturi uz mešanje oko pet minuta. Zatim sipati 100 ml vrele vode, dodati iseckani koren celera, peršuna, paškanata i šargarepu. Promešati i dinstati u polupoklopljenoj posudi, uz povremeno mešanje, sve dok se luk ne pretvori u polukašastu smesu. Zatim ubaciti pečurke, papriku i komadiće soje. Promešati, pa dodati kuvani paradajz iz flaše (ili kupovni, pasirani), paradajz pire, ljuti ajvar (ko ne voli ljuto neka doda sladak ajvar) i sve dobro promešati. U 300 ml vrele vode rastvoriti kockicu supe od povrća i sipati u posudu sa jelom. Dodati alevu papriku, mleveni biber i suvi biljni začin, sve dobro promešati i probati da li treba dodati još šta od začina.

U polupokrivenoj posudi na tihoj temperaturi krčkati jelo 20-ak minuta, uz često mešanje. Kada dobijete željenu gustinu jela, skloniti sa vatre i poslužiti.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: