Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Posni nedeljni ručak

Recept

Posna čorba od paradajza

Potrebni sastojci:

  • 1 manja glavica crnog luka,
  • 1 l soka od paradajza ili pasiranog iz tetrapaka
  • jedna šargarepa
  • jedna suva papričica
  • posna testenina
  • so, šećer, origano, malo mlevene paprike, biber.

Priprema:

Sipati u šerpu paradajz i sitno seckani crni luk da provri. Zatim, dodati narendanu šargarepu i papričicu, malo šećera da ubije kiselost paradajza i malo soli. Mleveni biber i origano po ukusu, a zatim dodati i posnu testeninu po želji. Kad se skuva servirati.

Tolstolobik sa svežim začinskim biljem

Potrebni sastojci:

  • 700 g tolstolobika
  • 2 veća čena belog luka
  • sveže začinsko bilje u količini po ukusu: žalfija, ruzmarin, bosiljak, limunova trava, peršun, nana, kari,
  • mešavina suvog biljnog začina,
  • ulje

Priprema:

Komad ribe dobro osoliti pa začiniti mešavinom suvog biljnog začina. Beli luk iseći na listiće, a začinsko bilje oprati. Vrhom oštrog špicastog noža bušiti male rupe i u njih naizmenično stavljati beli luk pa jednu od biljaka, sve dok se ne išpikuje ceo komad ribe. Ribu ostaviti u frižideru dva sata da poprimi ukuse. Nakon toga, ribu premestiti u vatrostalnu posudu, pouljiti je i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 min.

Posna krompir salata sa susamom i kimom

Potrebni sastojci:

  • kilogram krompira,
  • dve glavice crnog luka,
  • kim, susam
  • ulje,
  • sirće
  • začini

Priprema:

Krompir prvo operite, a zatim skuvajte u ljusci. Dok je još topao, ogulite ga, isecite na kolutove i prelijte mešavinom sirćeta, ulja, soli i bibera. Tako će se začini najbolje upiti u krompir. Umešajte u salatu crni luk koji ste isekli na kolutove i po kašičicu susama i kima. Dobro izmešajte sastojke i prespite u posudu za služenje.

Pita sa orasima i cimetom

Potrebni sastojci:

  • 500 g kora
  • 400 g oraha
  • 100 g prezli
  • 5 kašika šećera
  • kesica cimeta
  • kora od jedne pomorandže

Priprema:

Orahe sameljite, pa ih preručite u posudu. Dodajte im rendanu koru pomorandže, cimet, šećer i prezle, pa dobro izmešajte. Tri kore prostrite na dasku, pa ih po celoj širini tanko premažite filom od oraha. Urolajte, stavite u pleh i pecite 30 minuta na 150 stepeni.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: