Posna čorba od paradajza
Potrebni sastojci:
- 1 manja glavica crnog luka,
- 1 l soka od paradajza ili pasiranog iz tetrapaka
- jedna šargarepa
- jedna suva papričica
- posna testenina
- so, šećer, origano, malo mlevene paprike, biber.
Priprema:
Sipati u šerpu paradajz i sitno seckani crni luk da provri. Zatim, dodati narendanu šargarepu i papričicu, malo šećera da ubije kiselost paradajza i malo soli. Mleveni biber i origano po ukusu, a zatim dodati i posnu testeninu po želji. Kad se skuva servirati.
Tolstolobik sa svežim začinskim biljem
Potrebni sastojci:
- 700 g tolstolobika
- 2 veća čena belog luka
- sveže začinsko bilje u količini po ukusu: žalfija, ruzmarin, bosiljak, limunova trava, peršun, nana, kari,
- mešavina suvog biljnog začina,
- ulje
Priprema:
Komad ribe dobro osoliti pa začiniti mešavinom suvog biljnog začina. Beli luk iseći na listiće, a začinsko bilje oprati. Vrhom oštrog špicastog noža bušiti male rupe i u njih naizmenično stavljati beli luk pa jednu od biljaka, sve dok se ne išpikuje ceo komad ribe. Ribu ostaviti u frižideru dva sata da poprimi ukuse. Nakon toga, ribu premestiti u vatrostalnu posudu, pouljiti je i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 min.
Posna krompir salata sa susamom i kimom
Potrebni sastojci:
- kilogram krompira,
- dve glavice crnog luka,
- kim, susam
- ulje,
- sirće
- začini
Priprema:
Krompir prvo operite, a zatim skuvajte u ljusci. Dok je još topao, ogulite ga, isecite na kolutove i prelijte mešavinom sirćeta, ulja, soli i bibera. Tako će se začini najbolje upiti u krompir. Umešajte u salatu crni luk koji ste isekli na kolutove i po kašičicu susama i kima. Dobro izmešajte sastojke i prespite u posudu za služenje.
Pita sa orasima i cimetom
Potrebni sastojci:
- 500 g kora
- 400 g oraha
- 100 g prezli
- 5 kašika šećera
- kesica cimeta
- kora od jedne pomorandže
Priprema:
Orahe sameljite, pa ih preručite u posudu. Dodajte im rendanu koru pomorandže, cimet, šećer i prezle, pa dobro izmešajte. Tri kore prostrite na dasku, pa ih po celoj širini tanko premažite filom od oraha. Urolajte, stavite u pleh i pecite 30 minuta na 150 stepeni.
Prijatno!