Search
Close this search box.

Posni nedeljni ručak

recept

Posna čorba od povrća

Potrebni sastojci:
• 4 šargarepe
• 2 peršuna
• 2 paštrnaka
• 1 glavica crnog luka
• 1 manja tikvica
• 1 paradajz
• 250 ml soka od paradajza
• 1 krompir
• 1 dl (pola šolje) pirinča
• so, biber, ulje

Priprema:

Šargarepu, peršun, paštrnak i krompir očistiti. Ako je zelen sitnija, iseći je samo na kolutove, ako je krupnija, iseći je što sitnije na kockice. Crni luk narendati i propržiti ga sa povrćem na ulju, pa dodati vode tek toliko da povrće bude pokriveno. Kuvati na laganoj vatri, dok ne bude pola skuvano. Nakon toga dodati tikvice isečene na kocke, pirinač i sok od paradajza i začiniti po ukusu. Kuvati na laganoj vatri dok pirinač ne bude skuvan.

Zapečeni pasulj sa povrćem

Potrebni sastojci:
• 250-300 g pasulja tetovca
• 300 g praziluka
• 2 glavice crnog luka
• 3-4 paprike
• peršunov list
• ulje
• 4 paradajza
• začin od povrća
• so, biber

Priprema:

Pasulj očistiti, oprati, kuvati i kada postane mekan, ocediti ga. Crni luk iseći na sitne kocke, praziluk očistiti, oprati i iseći na kolutove, a paprike očistiti od semenki i preseći na 4 dela. Ulje zagrejati, dodati luk, malo ga prodinstati, zatim dodati praziluk i paprike. Sve dinstati dok ne omekša. Vatrostalni sud (ili dugački zemljani sud) premazati uljem, staviti malo pasulja, zatim složiti dinstano povrće, posoliti ga i pobiberiti, dodati preostali pasulj, posuti ga sa malo začina od povrća i ponovo pobiberiti. Na vrh pasulja složiti kolutove opranog i oljuštenog paradajza, posoliti ga i pobiberiti, doliti vode od pasulja (u kojoj se kuvao) i peći u pećnici dok voda ne uvri. Pred kraj pečenja pasulj posuti peršunovim lišćem.

Posna proja sa lukom

Potrebni sastojci:
• 500g kukuruznog brašna
• 150g praziluka ili mladog crnog luka
• 6dl kisele vode
• 150ml ulja
• So
• prašak za pecivo

Priprema:

Sitno iseckati praziluk, malo ga posoliti i propržiti na 50ml ulja. U brašno promešano sa praškom za pecivo i kašičicom soli sipati kiselu vodu i dobro promešati. Dodati praziluk i dobro sjediniti. Smesu izliti u kalupe za mafine i peći u zagrejanoj rerni na 200C, 20min.

Posni kolač sa kremom od jagode i vanile

Potrebni sastojci:

Za keks koru:
• 150 g keksa (po mogućstvu karamel)
• 60 g posnog margarina

Za krem:
• oko 400 g jagoda
• 500 g posnog neslanog krem sira
• 5 kašika šećera
• puding od vanile
• 300 ml sojinog mleka
• pola kašičice muskatnog oraščića
• kašičica cimeta
• nekoliko kašika džema od rabarbare

Priprema:

Keks izmrvite u blenderu i pomešajte sa margarinom koji ste prethodno otopili na sobnoj temperaturi. Sipajte u kalup obložen masnim papirom i pecite u rerni na 150 stepeni oko 10 minuta. Skuvajte puding sa šećerom i 300 ml sojinog mleka, promešajte, prohladite i umešajte krem sir i začine. Jagode isecite na kriške i poređajte na ohlađenu keks koru, namažite kremom od vanile, ohladite 30 minuta u frižideru i prelijte otopljenim džemom od rabarbare.

Tagovi:
Pročitajte još: