Posna supa od krompira
Potrebni sastojci:
– 300 g krompira
– vezica peršuna
– šoljica ulja
– kašičica začina od povrća
– 1 l vode
– biber, so
Priprema:
Očišćen, opran i na kockice isečen krompir propržiti kratko na vrelom ulju, pa preliti ključalom vodom, začiniti začinom od povrća i kuvati desetak minuta, dok sasvim ne omekša. Skuvanu supu skloniti sa vatre, krompir propasirati i vratiti u supu, pa je posuti sitno seckanim peršunom.
Posna senf salata
Potrebni sastojci:
– 3 šargarepe
– 4 srednja krompira
– 10 kiselih krastavčića
– 1 puna kašika senfa
– 2 kašike ulja
– 1 kašika sirćeta
– prstohvat šećera
– so, biber
Priprema:
Skuvati šargarepu i krompir u slanoj vodi, procediti ih i iseckati na manje komade. Krastavčiće iseći na kolutiće. Za preliv pomešati senf, ulje, sirće i šećer. Pomešati preliv sa povrćem i po želji još posoliti i pobiberiti. Dobro ohladiti pre služenja.
Posne ćufte od pasulja
Potrebni sastojci:
– pasulj
– ulje
– praziluk
– susam
– so, biber.
Priprema:
Obareni pasulj ocediti od vode i rukama dobro izgnječiti. Posoliti pa praviti loptice (ćufte). Iseckati i propržiti praziluk na ulju, pobiberiti, pa luk rasporediti po tepsiji. Preko toga poređati ćufte od pasulja, posuti susamom po želji, poklopiti i peći. Tokom pečenja kontrolisati da ćufte ne pregore.
Domaće posne krofne
Potrebni sastojci:
– 450 g brašna
– 50 ml ulja
– 150 ml mlake vode
– 100 ml kisele vode
– kesica suvog kvasca
– 2 kesice vanilin šećera
– kašika kristal šećera
– ulje za prženje
– prah šećer za posipanje
Priprema:
U mlaku vodu staviti kašiku šećera i kvasac, promešati i ostaviti 10 minuta. Dodati kiselu vodu, ulje i vanilin šećer. Promešati i postepeno dodavati brašno. Umesiti glatko testo, pokriti i ostaviti 1 sat da naraste. Nakon toga kratko premesiti, razvući oklagijom na pola cm debljine i vaditi krugove pomoću čaše. Ređati na sto posut brašnom, prekriti i ostaviti 20 minuta. U međuvremenu, zagrejati ulje na srednje jakoj vatri. Komade testa stavljati u zagrejano ulje tako da gornja strana ide na dole. Pržiti oko 30 sekundi ili dok ne dobije zlatno žutu boju, pa okrenuti i pržiti još oko 15-20 sekundi. Dok se prže, šerpa se blago drmusa, jer tako krofne narastu tokom prženja. Krofne vaditi na salvetu ili ubrus, pa ih nakon 10 minuta posuti prah šećerom.