Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Posni nedeljni ručak

Posni nedeljni ručak

Posna supa od krompira

Potrebni sastojci:

– 300 g krompira

– vezica peršuna

– šoljica ulja

– kašičica začina od povrća

– 1 l vode

– biber, so

Priprema:

Očišćen, opran i na kockice isečen krompir propržiti kratko na vrelom ulju, pa preliti ključalom vodom, začiniti začinom od povrća i kuvati desetak minuta, dok sasvim ne omekša. Skuvanu supu skloniti sa vatre, krompir propasirati i vratiti u supu, pa je posuti sitno seckanim peršunom.

Posna senf salata

Potrebni sastojci:

– 3 šargarepe

– 4 srednja krompira

– 10 kiselih krastavčića

– 1 puna kašika senfa

– 2 kašike ulja

– 1 kašika sirćeta

– prstohvat šećera

– so, biber

Priprema:

Skuvati šargarepu i krompir u slanoj vodi, procediti ih i iseckati na manje komade. Krastavčiće iseći na kolutiće. Za preliv pomešati senf, ulje, sirće i šećer. Pomešati preliv sa povrćem i po želji još posoliti i pobiberiti. Dobro ohladiti pre služenja.

Posne ćufte od pasulja

Potrebni sastojci:

– pasulj

– ulje

– praziluk

– susam

– so, biber.

Priprema:

Obareni pasulj ocediti od vode i rukama dobro izgnječiti. Posoliti pa praviti loptice (ćufte). Iseckati i propržiti praziluk na ulju, pobiberiti, pa luk rasporediti po tepsiji. Preko toga poređati ćufte od pasulja, posuti susamom po želji, poklopiti i peći. Tokom pečenja kontrolisati da ćufte ne pregore.

Domaće posne krofne

Potrebni sastojci:

– 450 g brašna

– 50 ml ulja

– 150 ml mlake vode

– 100 ml kisele vode

– kesica suvog kvasca

– 2 kesice vanilin šećera

– kašika kristal šećera

– ulje za prženje

– prah šećer za posipanje

Priprema:

U mlaku vodu staviti kašiku šećera i kvasac, promešati i ostaviti 10 minuta. Dodati kiselu vodu, ulje i vanilin šećer. Promešati i postepeno dodavati brašno. Umesiti glatko testo, pokriti i ostaviti 1 sat da naraste. Nakon toga kratko premesiti, razvući oklagijom na pola cm debljine i vaditi krugove pomoću čaše. Ređati na sto posut brašnom, prekriti i ostaviti 20 minuta. U međuvremenu, zagrejati ulje na srednje jakoj vatri. Komade testa stavljati u zagrejano ulje tako da gornja strana ide na dole. Pržiti oko 30 sekundi ili dok ne dobije zlatno žutu boju, pa okrenuti i pržiti još oko 15-20 sekundi. Dok se prže, šerpa se blago drmusa, jer tako krofne narastu tokom prženja. Krofne vaditi na salvetu ili ubrus, pa ih nakon 10 minuta posuti prah šećerom.

Tagovi:
Pročitajte još: