Džumbus paprikaš
Potrebni sastojci:
- 1 praziluk
- 1 šargarepa
- 4 sveže paprike
- 3 krompira
- 3 paradajza
- so, biber, suvi začin, lovorov list, malo mlevene paprike, ulje
Priprema:
Praziluk iseći na tanke kolutove i propržiti na ulju, dodati šargarepu isečenu na krugove, zatim isečenu papriku i sve pržiti dok ne omekša, zatim dodati na listiće isečen krompir i lovorov list. Dodati malo mlevene paprike i malo vode i ostaviti da se krčka oko 30 min. Dodati oljušten i isečen paradajz, suvi začin, so, biber. Ostaviti malo tečnosti.
Posna španska pita
Potrebni sastojci:
- 200 g posnog biljnog sira
- 1 šoljica ulja
- 1 šoljica brašna
- 1 šoljica kukuruznog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g crvene paprike
- 100 g zelenih maslina
- 1 šoljica kisele vode
- soli po ukusu
Priprema:
Biljni sir narendati, crvenu papriku i masline iseckati na sitne kockice, sve ostale sastojke izmešati i izliti u tepsiju. Peći 20 min u zagrejanoj pećnici.
Posna čoko baklava
Potrebni sastojci:
- posne kore za baklavu
- 100 g posne čokolade
- 100 g griza
- 200 g oraha
- 250 g posnog margarina
Za preliv:
- 500 g šećera
- 4 dl vode
- 3 vanilin šećera
- sok od pola limuna
Priprema:
Prvo skuvati preliv za baklavu sa šećerom, vanilin šećerom, vodom i sokom od limuna. Nakon 3-4 minuta ključanja skloniti sa vatre i ostaviti preliv za baklavu da se potpuno ohladi.U činiji sjediniti mlevene orahe, griz, i izrenadnu čokoladu, sve to zajedno izmešati. Ređati po 3 kore, jedna na drugu, pa ih presaviti na pola, a na krajeve staviti tri kašike fila, zatim umotati počev od strane na kojoj se nalazi fil i ređati u pleh. Poređati ih i iseći na jednake delove, zatim sve preliti otopljenim margarinom i peći 20 minuta na 200 stepeni (gotove su kad požute). Preliti hladnim prelivom vrelu baklavu (plivaju u tom filu, ali posle upiju).