Rolat u oblandi sa tunjevinom i ajvarom
Potredni sastojci za jedan rolat:
- 1 tunjavina dobro ocedjena od masnoće
- 2 kašike ajvara
- 100 gr posnog majoneza
- 1 veći krompir
- 1 veća šargarepa
Priprema:
Pokvasiti krpu pa na nju staviti oblandu i krajeve krpe preklopiti. Ostaviti da oblanda omekani, a za to vreme pripremati fil. Krompir i šargarepu skuvati i izrendati. Dodati tunjevinu, majonez, ajvar, posoliti po ukusu. Sve sjediniti i ovim nadevom premazati oblandu. Uviti i ostaviti u fržider da se stegne. Ako vam je oblanda kada je izvadite iz frižidera mokra i dalje onda je ostavite na sobnoj temperaturi ili na negde gde je toplije da se osuši.
Posna ruska salata na integralnom tostu
Potrebni sastojci:
- 150 gr kiselih krastavčića
- mešavina povrća
- 200 gr posnog majoneza
- so po ukusu
Priprema:
Skuvati povrće, dobro ga ohladiti i ocediti. Dodati sitno iseckane krastavčiće, majonez i so, pa promešati. Ostaviti malo u frižideru. Uzeti integralni tost hleb i svako parče preseći na 4 dela. Na svaki komadić hleba staviti po kašičicu ruske salate pa išarati sa kečapom i posnim majonezom.
Krompir preliven sosom od pečuraka
Potrebni sastojci:
- 600 g krompira
- 1 velika glavica crnog luka
- 2 kašike pirinča
- 2 kašike instant sosa od pečuraka
- 2 kašike kukuruznog brašna
- 4 čena seckanog belog luka
- malo začina, peršunov list, so, biber, ulje
Priprema:
Tepsiju podmazati uljem. U činiji iseći krompir na listiće, dodati malo začina, peršunov list, biber, ulje, beli luk i kukuruzno brašno. Sve dobro izmešati pa polovinu ređati u pleh. U sredinu staviti opran pirinač, luk isečen na krugove i drugu polovinu krompira. U činiji gde je bio krompir dodati 300 ml vode i u nju dodati instant supu iz kesice, dobro izmešati pa preliti krompir. Još malo preliti krompir uljem i peći na 220 stepeni oko 50 min da lepo porumeni.
Posni čupavci
Potrebni sastojci:
- 35 supenih kašika vode,
- 30 supenih kašika brašna,
- 20 supenih kašika šećera,
- 25 supenih kašika ulja,
- kesica i po praška za pecivo,
- 200 g kokosa.
Sastojci za glazuru:
- 50 g kakao praha
- 50 g posne čokolade
- 1 dl vode
- 200 g posnog margarina
- 150 g šećera
Priprema:
Izmešati brašno i prašak za pecivo, pa dodati 20 kašika šećera, 25 kašika ulja i 35 kašika vode (ulje i vodu sastavite pa onda dodajte brašnu). Umutiti mikserom pa sipati u podmazan pleh. Peći 15-20 minuta na 180°C. Potrebno je da blago porumeni. U šerpici zagrejati mešavinu kakao praha i šećera razmućenu u 1 dl vode. Kada se to istopi dodati čokoladu i posni margarin i mešati da se izjednači masa. Kada se ohladi, ispečeni biskvit iseći na koce i umakati u mlaku glazuru od čokolade i kakao praha, pa uvaljati u kokos.