Sastojci:
- 400 g pirinča,
- 1 glavica crnog luka,
- 2 limuna,
- 200 ml belog vina,
- 80 g maslinki,
- 4 velika zrela paradajza,
- pola kafene kašike majorana,
- 2 usoljena inćuna,
- 5 listova bosiljka,
- 1 sušena papričica,
- 1 kašika sirćeta,
- maslinovo ulje,
- so.
Priprema:
Stavite da provri veća količina vode. Posolite, promešajte, sačekajte da ponovo provri i sipajte pirinač. Isecite papričicu na komadiće, očistite i operite začine, izvadite koštice iz maslinki i isecite ih. Iseckajte limunove. Operite paradajz i isecite ga na kockice. Izgnječite inćune. Oljuštite crni luk i isecite na tanke režnjeve. Zagrejte ulje u tiganju i stavite luk da se blago proprži. Dodajte inćune i izmešajte varjačom. Sipajte vino i sirće i pustite da ispari. Dodajte paradajz, sok od limuna, prstohvat soli, papričicu, majoran, bosiljak i masline. Promešajte i dinstajte 5 minuta. Procedite pirinač, kada je kuvan al dente. Ovo jelo se može jesti i hladno.
PRIJATNO!