Sastojci:
Za testo:
- 2 dl ulja
- 1,5 čaša od jogurta vode
- 2,5 čaše brašna
- 2 čaše šećera
- ravna kašičica sode bikarbone
- pola kašičice vanilin šećera
Za krem:
- paket posnog margarina
- manje pakovanje biljne pavlake
- 5-6 kašika šećera u prahu
- 2 listića biljnog želatina
- kašičica kakao praha
- dve-tri kapi ruma
Za sirup:
- 300 g šećera
- 3 dl vode
- 2 kašičice instant kafe
- 1 dl ruma
Za glazuru:
- 250 g čokolade za kuvanje
- kašika šećera
- tri-četiri kašike vode
Priprema:
Prvo pripremite testo. U činiji, pomešajte ulje, vodu, brašno, šećer, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Ulijte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok testo ne postane zlatno smeđe.
Dok se testo peče, pripremite sirup. U šerpu stavite šećer, vodu i instant kafu, i kuvajte dok se šećer potpuno ne otopi. Sklonite sa vatre i dodajte rum. Ostavite sirup da se ohladi. Nakon što se testo ispeče i ohladi, isecite ga na kocke i stavite ga u pleh za tiramisu. Prelijte pripremljenim sirupom preko testa i ostavite da upije dok pripremate kremu.
Za kremu, umutite posni margarin sa šećerom u prahu dok ne postane glatka smesa. Dodajte biljnu pavlaku i nastavite sa mućenjem dok ne dobijete kremastu teksturu.
Dodajte biljni želatin koji ste prethodno potopili u vodi i otopili prema uputstvu na pakovanju. Dodajte i rum i kakao prah, pa sve dobro promešajte.
Prelijte kremu preko sloja testa u plehu.
Za glazuru, otopite čokoladu sa šećerom i vodom na niskoj temperaturi ili u mikrotalasnoj pećnici.
Prelijte glazuru preko kreme i poravnajte je.
Stavite tiramisu u frižider i ostavite ga da se stegne najmanje 4 sata, po mogućstvu preko noći.
Prijatno!