Ako ste preterali sa količinom hrane, nezdravim slatkišima i sličnim tokom praznika, možda želite da se detoksikujete smesta. Međutim, nova istraživanja pokazuju da nagli prelazak sa premasne i preslatke na zdravu hranu može izazvati apstinencijalnu krizu.
Do ovog zaključka su došli istraživači Univerziteta Montreal, zahvaljujući jednom eksperimentu na životinjama. Miševi su šest nedelja hranjeni veoma masnom hranom, a onda im je data zdravija hrana. Nakon toga, miševi su ispoljili simptome strepnje i depresije. Istraživači smatraju da je razlog toga promena u lučenju određenih hemikalija z mozgu, uključujući dopamin, do koje je dovela promena ishrane. Taj uvid pomaže da objasnimo zašto stroga dijeta može da učini da se osećamo potišteno i razdražljivo.
Međutim, dobro je to što možemo da smanjimo efekte loše ishrane i izbegnemo apstinencijalnu krizu postepenom promenom ishrane i pažljivim izborom namirnica. Još jedna veoma važna stvar kad se oporavljamo od praznika je da se dobro naspavamo. “Ako se ne budete dobro ispavali, onda ćete ujutru žudeti za šećerom”, tvrdi nutricionistkinja Ešli Kof, autorka knjige “Mamina energija: jednostavan plan da živimo potpuno popunjeni”.
Evo šta Kofova preporučuje da primenimo u svojoj ishrani nakon prazničnih preterivanja.
Jedite manje, kvalitetne obroke, češće. Konzumirajte uravnotežene obroke koji sadrže ugljene hidrate, proteine i zdrave masti (maslinovo ili kokosovo ulje, avokado, orašaste plodove) na svaka 3 sata. To će vam održati energiju i sprečiti nagle padove šećera u krvi, što dovodi do žudnje za hranom.
Počnite svako jutro sa velikom čašom vode.
Uzimajte probiotike. Preporučljivo je da posle praznika nekoliko dana uzimate probiotike.
Uključite u ishranu neki zeleni smuti (npr. od banana, kelja, čia semenki i sl).
Uzmite suplemente magnezijuma pre spavanja. Ili, konzumirajte namirnice bogate magnezijumom, kao što su bademi ili bundevino seme. To će pomoći vašem organizmu da se oslobodi stresa koji prati praznike.
Uključite pečurke u obroke. Posebno, nakon praznika, koristite šitake. One moćno deluju na imunitet i doprinose sniženju holesterola.
Birajte alkalotvorne namirnice. Hrana tokom praznika koja sadrži mnogo šećera, rafinisanih namirnica i namirnica životinjskog porekla zakiseljuje organizam. Da biste povratili pH ravnotežu organizma i smanjili upalne procese koji su posledica zakiseljavanja, uključite u ishranu alkalne proizvode kao što su bademi, kelj, limun, jabuke i dr.
Preuzeto: Zdravahrana.com