Sastojci:
- 1 kg bundeve
- 2 luka
- maslinovo ulje
- 2 jabuke
- 2 čena belog luka
- 10 g sveže žalfije
- 200 g starog hleba
- 50 g čedar sira
- 1 povrtna kocka za supu
- so i biber, po želji
Priprema:
Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Oljuštiti bundevu, iseći na pola i izvaditi semenke, a zatim je iseći na komade srednje veličine. Iseći crni luk na kockice. Sve to sipati u veliki pleh za pečenje, pokapati sa dve kašike maslinovog ulja, a zatim peći 30 minuta ili dok bundeva ne omekša.
U međuvremenu, oljuštiti jabuke i izvaditi semenke, pa ih iseći na kriške, oljuštiti beli luk, ali ga ne seći. Kada istekne vreme (30 minuta), staviti sve u pleh sa nekoliko listova žalfije i peći još 10 minuta.
Hleb iseći na kockice i staviti u pleh, a zatim dodati preostale listove žalfije.
Preliti sve sa kašikom maslinovog ulja, i rasporediti u jedan sloj. Preko sitno narendati 20 g čedar sira i peći pet minuta ili dok ne porumeni i postane hrskavo.
Izvadite pleh sa bundevom iz rerne i staviti sve u veliki tiganj na srednje jaku vatru. Izmrviti kocku za supu, preliti sa 1 litrom ključale vode i izrendati preostali čedar sir.
Pustite da provri i kuvati nekoliko minuta, a zatim skloniti sa vatre i mešati dok ne postane glatko.
Začiniti, a zatim sipati u činije i na vrh staviti kockice prepečenog hleba (krutone) i hrskavu žalfiju. Po želji dodati par kapi maslinovog ulja.
Prijatno!