Sastojci:
- 200 g mladog krompira
- 100 g listova rotkvice
- 2-3 struka mladog luka
- 1 čen belog luka
- po ukusu so
- po ukusu mleveni crni biber
- 100 ml ulja
- 400 ml vode
Priprema:
Na ulju propržite seckani crni i beli luk. Kada crni luk omekša dodajte krompir isečen na kockice, nalijte vodu i posolite. Kuvajte dok krompir ne omekša. Dodajte oprane listove rotkvice i kuvajte dok ne omekšaju, a zatim izblendajte štapnim mikserom, pa dodajte mleveni crni biber. Po ukusu i soli ukoliko je potrebno.
Dimljeni losos sa paradajzom na lisnatom testu
Sastojci:
- 250 g lisnatog testa
- 180 g dimljenog lososa
- 3-4 čeri paradajza, sečenog na kriške
- 50g sira po želji
- 2 kašike kečapa
- 1/2 kašičice suve ili sveže mirođije
- prstohvat bibera
- po ukusu so
- 2 kašike maslinovog ulja, za posle pečenja
Priprema:
Rernu uključite na 230° C. Pleh obložite papirom za pečenje. Lisnato testo izvadite iz zamrzivača, pustite da se malo opusti pa ga na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite na debljinu 3-4 mm. Zasecite nožem po 1 centimetar od svake ivice, ali ne skroz do kraja, nego tek vrhom noža. Po sredini, do zasečenih ivica, razmažite kečap. Zatim, izmrvite polovinu sira, pokrijte listovima dimljenog lososa, pospite kriške čeri paradajza, a ostatak sira izmrvite. Posolite, pobiberite i začinite sa malo mirođije. Pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni. Posle pečenja prelijte sa nekoliko kapi maslinovog ulja.
Hrskava pita sa bobičastim voćem i belom čokoladom
Sastojci:
- 6 kora za pitu presečenih na pola
- 300 g smrznutog bobičastog voća
- 3 kašike smeđeg šećera
- sok od pola limete
- 50 g putera
- 1 kašičica želatina
- 100 g bele čokolade isečene na komadiće
I još:
- ulje za prženje
- 20g istopljenog putera
- šećer u prahu
Priprema:
Smrznuto voće sipajte u šerpu i dodajte šećer i sok limete. Kuvajte uz mešanje dok voće skroz ne omekša i polako ne počne da se zgušnjava. Dodajte puter i mešajte da se otopi i sjedini. Zatim, dodajte želatin, promešajte i kuvajte još 5-6 minuta pa sklonite sa vatre da se ohladi. Kada se voće ohladi počnite sa filovanjem. Kore za pitu presecite na pola. Svaku polovinu kore premažite rastopljenim puterom po ivicama. U jedan ugao duže strane kore, stavite nekoliko komadića bele čokolade i preko oko 2 kašike kuvanog voća. Preklopite sa obe strane i čvrsto rolajte da istisnete sav vazduh. Bitno je da vazduh istisnete da vam se pite ne bi otvarale tokom prženja. Na kraju, premažite rastopljenim puterom i dobro slepite kraj da se zalepi. Ređajte na tanjir zalepljenom stranom na dole. U međuvremenu, dobro zagrejte ulje u dubljoj šerpi. Pržite pite po 2-3 minuta sa svake strane da lepo porumene i postanu vidno hrskave. Servirajte na tanjir i pospite prah šećerom.
Prijatno!