Potaž od špargle
Sastojci:
- 1 kašičica putera ili maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- 1/2 glavice crnog luka
- 350-400 g špargle isečene na komade (ostavite neki vrh za dekoraciju)
- 1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna
- 1 mali mladi krompir iseckan na kockice
- 750 ml bistre povrtne supe
- so i biber, prema ukusu
Za serviranje:
- komadići dvopeka
- malo grčkog jogurta
- peršun
- balzamiko sos
Priprema:
Na rastopljenom puteru (ili ulju) propržite crni i beli luk tek toliko da omekšaju, uz povremeno mešanje. Zatim, dodajte oprane i isečene špargle zajedno sa seckanim peršunom i krompirom. Promešajte i dinstajte 5-6 minuta da špargla blago omekša. Nekoliko vrhova šargle možete da ostavte sa strane pa da ih dodate supi 4-5 minuta pred kraj kuvanja i da ih iskoristite za dekoraciju. Nalijte povrtnu supu i kuvajte 20-ak minuta da špargla potpuno omekša. Sklonite sa vatre a zatim štapnim mikserom blendajte dok ne dobijete potaž potpuno ujednačene gustine. Servirajte sa hlebom, peršunom, grčkim jogurtom i balzamiko sosom, po ukusu.
„Ratatuj“
Sastojci:
Paradajz sos:
- 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 glavica šalot luka
- 1 čen belog luka
- 1 ravna kašičica soli
- ½ kašičice mlevenog bibera
- 1 kašičica vlašca
- 1 kašičica peršuna
- ½ kašičice majčine dušice
- 1 konzerva seckanog paradajza
- 1 kašičica dimljene ljute paprike (opciono)
- 1 kašika šećera
- 1 kašika balzamiko sirćeta
Ostalo:
- 1 velika tikvica
- 4-5 manjih paradajza
- 2 manja patlidžana
- nekoliko kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
Priprema:
Na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk, beli luk i začine. Dodajte konzervu paradajza, šećer i balzamiko. Pustite da provri pa smanjite jačinu i kuvajte 20-ak minuta uz povremeno mešanje. Po želji, za puniji ukus, možete dodati malo neutralne pavlake.
Rernu uključite na 210° C.
Povrće dobro operite i nožem isecite na tanke kolutove. U posudu za pečenje nalijte malo maslinovog ulja. a onda preko stavite paradajz sos. Povrće ređajte istim redosledom na dlanu, a onda ređajte na paradajz sos koji ste stavili u posudu za pečenje. Upakujte sve tako da posuda bude popunjena. Kada ste sve naređali prelijte sa nekoliko kašika maslinovog ulja i stavite na pečenje. Pecite oko sat vremena u zagrejanoj rerni bez pokrivanja.
„Mača“ sladoled
Sastojci:
- 500 ml mlečne slatke pavlake
- 250 ml mleka
- 1 puna kašika mača praha
- 100 g smeđeg šećera
- 1 kašika ekstrata od vanile
- 1-2 zrna kardamoma
- 1 zvezdasti anis
Priprema:
Sve sastojke stavite zajedno u šerpu pa na tihoj vatri pustite da provri. Kada provri ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Tada procedite i ulijte u kalup za sladoled. Zamrznite. Izvadite iz zamrzivača pola sata pre služenja, kako bi sladoled dobio pravu konzistenciju.
PRIJATNO!