Search
Close this search box.

Predlažemo vam za nedeljni ručak

Nedeljni recept

Potaž od špargle

Sastojci:

  • 1 kašičica putera ili maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 350-400 g špargle isečene na komade (ostavite neki vrh za dekoraciju)
  • 1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna
  • 1 mali mladi krompir iseckan na kockice
  • 750 ml bistre povrtne supe
  • so i biber, prema ukusu

Za serviranje: 

  • komadići dvopeka
  • malo grčkog jogurta
  • peršun 
  • balzamiko sos

Priprema:

Na rastopljenom puteru (ili ulju) propržite crni i beli luk tek toliko da omekšaju, uz povremeno mešanje. Zatim, dodajte oprane i isečene špargle zajedno sa seckanim peršunom i krompirom. Promešajte i dinstajte 5-6 minuta da špargla blago omekša. Nekoliko vrhova šargle možete da ostavte sa strane pa da ih dodate supi 4-5 minuta pred kraj kuvanja i da ih iskoristite za dekoraciju. Nalijte povrtnu supu i kuvajte 20-ak minuta da špargla potpuno omekša. Sklonite sa vatre a zatim štapnim mikserom blendajte dok ne dobijete potaž potpuno ujednačene gustine. Servirajte sa hlebom, peršunom, grčkim jogurtom i balzamiko sosom, po ukusu.

„Ratatuj“

Sastojci:

Paradajz sos:

  • 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 glavica šalot luka 
  • 1 čen belog luka
  • 1 ravna kašičica soli
  • ½ kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašičica vlašca
  • 1 kašičica peršuna
  • ½ kašičice majčine dušice
  • 1 konzerva seckanog paradajza
  • 1 kašičica dimljene ljute paprike (opciono)
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika balzamiko sirćeta

Ostalo:

  • 1 velika tikvica
  • 4-5 manjih paradajza
  • 2 manja patlidžana
  • nekoliko kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk, beli luk i začine. Dodajte konzervu paradajza, šećer i balzamiko. Pustite da provri pa smanjite jačinu i kuvajte 20-ak minuta uz povremeno mešanje. Po želji, za puniji ukus, možete dodati malo neutralne pavlake. 

Rernu uključite na 210° C. 

Povrće dobro operite i nožem isecite na tanke kolutove. U posudu za pečenje nalijte malo maslinovog ulja. a onda preko stavite paradajz sos. Povrće ređajte istim redosledom na dlanu, a onda ređajte na paradajz sos koji ste stavili u posudu za pečenje. Upakujte sve tako da posuda bude popunjena. Kada ste sve naređali prelijte sa nekoliko kašika maslinovog ulja i stavite na pečenje. Pecite oko sat vremena u zagrejanoj rerni bez pokrivanja.

„Mača“ sladoled

Sastojci:

  • 500 ml mlečne slatke pavlake
  • 250 ml mleka
  • 1 puna kašika mača praha
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 kašika ekstrata od vanile
  • 1-2 zrna kardamoma
  • 1 zvezdasti anis

Priprema:

Sve sastojke stavite zajedno u šerpu pa na tihoj vatri pustite da provri. Kada provri ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Tada procedite i ulijte u kalup za sladoled. Zamrznite. Izvadite iz zamrzivača pola sata pre služenja, kako bi sladoled dobio pravu konzistenciju. 

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: