Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Potočarka

Ova samonikla biljka, koja se sve više koristi u ishrani, pomaže nam da bolje varimo hranu i donosi dosta zdravstvenih dobrobiti.

Sadrži izuzetno veliku količinu joda, pa je odlična naročito u veganskoj ishrani i ishrani onih koji ne koriste jodiranu so kao izvor ovog važnog minerala.
Visok sadržaj hlorofila čini potočarku odličnom za poboljšanje oksigenacije u krvi, kao i za funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca.
Pripada porodici krstašica, pa kao i ostale biljke ove familije, sadrži puno sumpora, bitnog za nervni sistem. Kao i ostale krstašice, takođe sadrži određena jedinjenja sumpora za koja je poznato da imaju antikancerogena svojstva.
Povoljno deluje na rad jetre, pomažući joj da preradi i transportuje glutation, jedan od glavnih antioksidanasa koji dopunjava i reciklira druge antioksidante, u naše ćelije
Smatra se da potočarka pomaže usporavanju starenja, a u tradicionalnoj medicini smatra se da povoljno deluje na mozak i nervni sistem.
Ima pomalo gorak ukus, tako da je najbolje jesti je pomešanu sa nekom začinjenom salatom.

Preuzeto: Zdravahrana.com

 

Tagovi:
Pročitajte još: